Μητσοτάκης: Οι ευθύνες για την καταστροφή στις τράπεζες θα αναζητηθούν στο ακέραιο

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ στην κυβέρνηση

Μητσοτάκης:Θα αναζητηθούν ευθύνες καταστροφής τραπεζών

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο Προέδρος της Νέας Δημοκρατίας  Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυβέρνηση για την τεράστια μείωση της αξίας των τραπεζών μετά το 2015, για την οποία όπως είπε «θα αναζητηθούν ευθύνες στο ακέραιο»,  αλλά και για το  πολυνομοσχέδιο.

«Αυτοί που κυβέρνησαν τη χώρα από το 2015 και μετά, ψήφισαν -και θα ψηφίσουν σε δύο μέρες- μέτρα λιτότητας, που κανείς δεν είχε πριν τολμήσει να ζητήσει από ελληνικές κυβερνήσεις. Μέτρα αντιαναπτυξιακά, που συνδυάστηκαν με υπερφορολόγηση, ώστε να επιτευχθεί το υπερπλεόνασμα το οποίο αποτελεί, στην ουσία, το φύλλο συκής της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Μιας πολιτικής που έχει ως μοναδικό στόχο να κρατήσει τον κ. Τσίπρα, λίγο ακόμα στην εξουσία»  τόνισε ο Προέδρος της Νέας Δημοκρατίας  Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην ανοικτή Τακτική Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

O κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι την παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία   «πληρώνει πολύ ακριβά η χώρα, καθώς οδηγεί σε φτωχοποίηση την κοινωνία και κυρίως ναρκοθετεί την  ανταγωνιστικότητά της» και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα βγαίνει χαμένη την τελευταία τριετία, αποτελώντας, δυστυχώς, τη μοναδική αρνητική εξαίρεση σε μια πολύ θετική διεθνή συγκυρία. Κι αυτό παρά τις τιμές πετρελαίου, που -στην τριετία αυτή- ήταν υποδιπλάσιες του 2014. Παρά την άφθονη, την πρωτοφανή ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην οποία φυσικά δεν είχαμε πρόσβαση. Και παρά την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, η οποία ήταν ταχύτερη του αναμενομένου. Και, βέβαια, παρά τις αυξημένες αφίξεις τουριστών, κυρίως λόγω και των γεωπολιτικών κινδύνων στη γειτονιά μας. Αλλά και της πολύ σπουδαίας δουλειάς που έχει κάνει ο κλάδος του τουρισμού. Και οποιαδήποτε σύγκριση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες αποδεικνύει πόσο μεγάλη ήταν η ευκαιρία που χάθηκε».

 «Η άνοδος των λαϊκιστών στην εξουσία έφερε κρίση εμπιστοσύνης, εκροή καταθέσεων περίπου 40 δις, εσωτερική στάση πληρωμών, σκούπισμα των αποθεματικών των ταμείων και των λοιπών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Τελικά, μπήκε λουκέτο στις τράπεζες και επεβλήθησαν capital controls. Έτσι, χρειάστηκε μια νέα ανακεφαλαιοποίηση -παντελώς αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση- η οποία ήταν το αποκλειστικό αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών που έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2015» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης σχετικά με το τραπεζικό σύστημα.    

Ο πρόεδρος της ΝΔ επικαλέστηκε την περίπτωση του Τ.Χ.Σ. και τη μεγάλη μείωση της αξίας των  τραπεζών σε καταστροφή «επειδή, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες, εμείς είχαμε κυβέρνηση που πλειοδότησε σε λαϊκισμό, αλλά μειοδότησε σε χειρισμούς. Μια κυβέρνηση ανεύθυνη και ανίκανη, που δεν υπηρέτησε το συμφέρον της κοινωνίας, την οποία ζημίωσε με την ανικανότητα και την ιδεοληψία της και στην υπόθεση των τραπεζών».

Για το ίδιο θέμα ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για απόδοση ευθυνών, οι οποίες σημείωσε χαρακτηριστικά, «θα αναζητηθούν στο ακέραιο».

Συγκεκριμένα τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ για το ίδιο ζήτημα: 

«Οι Έλληνες έβαλαν περίπου 30 δις στις τράπεζες από τα οποία σήμερα απέμειναν μόλις 1,7 δις ευρώ. Αν, μάλιστα, συνυπολογιστούν και οι απώλειες των μικρομετόχων και των μεγαλύτερων μετόχων, η καταστροφή των τραπεζών κόστισε σε όλους τους Έλληνες περίπου 40 δις. Τέτοια καταστροφή, τέτοιο οικονομικό έγκλημα δεν έχει ξαναγίνει. Και φυσικά δεν έχει παραγραφεί. Οι ευθύνες θα αναζητηθούν στο ακέραιο. Δεν είναι θέμα ρεβανσισμού. Είναι ζήτημα λογοδοσίας και, τελικά,  Δημοκρατίας» .

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top