Κρίσιμη για το ελληνικό χρέος η συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ

Με το ενάμιση πόδι εκτός προγράμματος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Κρίσιμη για το ελληνικό χρέος η συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ

Κρίσιμη για το ελληνικό χρέος αναμένεται να είναι η σημερινή συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με την Κριστίν Λαγκάρντ, την ώρα που ο χρόνος για το Eurogroup της 21ης Ιουνίου (όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις για το χρέος) να μετρά αντίστροφα.

Οι δύο «ισχυρές» κυρίες θα έχουν τετ-α-τετ στο Βερολίνο στο πλαίσιο των συναντήσεων της Γερμανίδας καγκελαρίου στο Βερολίνο με τους επικεφαλής των πέντε μεγάλων οικονομικών θεσμών [Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), Παγκόσμια Τράπεζα, Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και Διεθνή Οργάνωση Εργασίας).

Το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αναμένεται να κυριαρχήσει, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο μνημόνιο να θεωρείται πλέον ολοένα και λιγότερο πιθανή.

Το χάσμα ανάμεσα στο Ταμείο και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς παραμένει βαθύ, καθώς το ΔΝΤ επιμένει σε γενναία μέτρα ελάφρυνσης για το χρέος της Ελλάδας. 

Πάντως, η Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας την Παρασκευή σε forum στο Βερολίνο, δήλωσε «πολύ αισιόδοξη για καλή λύση για την Ελλάδα στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους».

Ωστόσο, αρκετοί στην Ευρώπη εκτιμούν πλέον ότι τελικά θα υπάρξει διαζύγιο με το Ταμείο, το οποίο πιθανόν θα περιοριστεί σε ρόλο συμβούλου.

«Το τίμημα για μια συμμετοχή είναι υπερβολικό, μιας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά από την γερμανική βουλή να εγκρίνει ελαφρύνσεις ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε περίπτωση που γίνει δεκτός αυτός ο όρος, τότε εμείς από την πλευρά μας δεν θα επιμείνουμε στη συμμετοχή του ΔΝΤ και έτσι το τρίτο πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί χωρίς το Ταμείο» υποστήριξε ο εκπρόσωπος των Γερμανών συντηρητικών σε ζητήματα προϋπολογισμού Έκχαρντ Ρέμπεργκερ δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post.

Τα... «μασάει» η Κομισιόν για το deadline στο θέμα του χρέους

Ανοικτό αφήνει, εξάλλου, το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία για το χρέος μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου ο Βάλντις Ντομπρόφσκις.

«Επί του παρόντος, όλοι καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας στις 21 Ιουνίου» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σε συνέντευξή του στο euro2day.gr, προσθέτοντας με νόημα πως «δεν είναι μια προθεσμία που είναι “χαραγμένη σε πέτρα”».

Ο Ντομπρόβσκις έκανε, πάντως, λόγο για αναγκαιότητα να αποφασιστούν άμεσα τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, μέρος των οποίων πρέπει να είναι εμπροσθοβαρή.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top