Γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ πριν το πολυνομοσχέδιο – Συνεδριάζει (;) εκτάκτως η ΚΟ

Χθες έγινε ενημέρωση της Κοινοβουλευτική Ομάδας από έξι υπουργούς

Γκρίνιες στον ΣΥΡΙΖΑ πριν το πολυνομοσχέδιο

Έντονος προβληματισμός για σημαντικές επιβαρύνσεις στα λαϊκά στρώματα επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα (ΚΟ) του ΣΥΡΙΖΑ.

Κι αν, από τη μία, ο φόβος για επιβαρύνσεις από τον ΕΝΦΙΑ καθησυχάστηκε λιγάκι μετά τις χθεσινές «εξηγήσεις» του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που είπε πως ο φόρος ακινήτων θα αυξηθεί για το 15% των φορολογουμένων, ο φόβος για τις επιβαρύνσεις από τις περικοπές και τις συντάξεις που θα ισχύσουν από 1/1/2018 παραμένει σταθερός.

Ειδικά, μετά την ξεκάθαρη στάση του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος ξέκοψε κάθε συζήτηση για διαπραγμάτευση των ψηφισμένων μέτρων.

Διαβάστε ακόμη: Το μασάζ του Τσακαλώτου στους βουλευτές πριν ψηφίσουν τα νέα μέτρα

Ο προβληματισμός δεν ήταν μόνο στα λόγια, καθώς ο Νίκος Φίλης ζήτησε να συγκληθεί εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, πριν έρθει την Παρασκευή στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το αίτημα θα εξεταστεί στη σημερινή (μετά το μεσημέρι) συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

 

Τι είπε ο Τσακαλώτος για ΕΝΦΙΑ – Υποσχέσεις Χουλιαράκη για φοροελαφρύνσεις

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε… μάχη στη χθεσινή ενημέρωση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από έξι υπουργούς (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ανδρέας Ξανθός, Γιώργος Σταθάκης, Αλέξης Χαρίτσης, Γιώργος Χουλιαράκης και Νάσος Ηλιόπουλος).

Ο υπουργός Οικονομικών είπε πως οι αλλαγές στον φόρο ακινήτων δε θα επηρεάσουν τα πιο αδύναμα στρώματα.

Ειδικότερα, είπε πως ο ΕΝΦΙΑ

Θα είναι μειωμένος για το 18% των ιδιοκτητών ακινήτων

Θα μείνει σταθερός για το 67% των ιδιοκτητών ακινήτων

Θα αυξηθεί για το 15% των ιδιοκτητών ακινήτων

Μάλιστα, για το τελευταίο είπε πως ανάμεσα σε αυτούς πιθανόν να υπάρχουν και κάποιοι ιδιοκτήτες από λαϊκές γειτονιές, ωστόσο οι επιβαρύνσεις θα είναι της τάξεως των 20 ευρώ το χρόνο.

Ο κ. Τσακαλώτος ξέκοψε κάθε συζήτηση για «πάγωμα» των συμφωνημένων μέτρων για μειώσεις στις συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση πιστοληπτικής γραμμής στήριξης.

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης υποσχέθηκε φοροελαφρύνσεις με τον δημοσιονομικό χώρο, δηλαδή με τα χρήματα από την υπέρβαση του στόχου 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Συγκεκριμένα, είπε πως το 100% του υπερπλεονάσματος το 2019 θα δοθεί για φοροελαφρύνσεις, το 2020 θα δοθεί το 75% (το υπόλοιπο 25% για κοινωνικές παροχές) και πως από το 2021 θα μοιράζεται 50-50 το ποσό για φοροελαφρύνσεις και κοινωνικές παροχές.

Διαβάστε ακόμη: Μεσοπρόθεσμο: Πλεονάσματα-μαμούθ μέχρι 5,2% ως το 2022!

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, ο δημοσιονομικός χώρος που θα διαμορφωθεί θα ανέρχεται αντίστοιχα σε 111 εκατ. ευρώ το 2018, στα 866 εκατ. ευρώ το 2019, στα 1,287 δισ. ευρώ το 2020, στα 2,112 δισ. ευρώ το 2021 και θα φτάσει τα 3,582 δισ. ευρώ το 2022.

 

Συνολικά, το ποσό που ανέλθει στο ύψος-ρεκόρ των 7,9 δισ. ευρώ. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top