Ραντεβού στις 21 Ιουνίου για το χρέος- Γρίφος η στάση του ΔΝΤ

Μεταρρυθμίσεις για… πάντα το μήνυμα των εταίρων και στο Eurogroup

Αναβολή για ένα μήνα πήραν οι αποφάσεις στο Eurogroup για το Χρέος. Η Ελλάδα θα πρέπει, πάντως, να εφαρμόσει όλες τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, που περιλαμβάνουν μειώσεις συντάξεων και αφορολογήτου

 

To Eurogroup, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου, έδωσε πολιτική εντολή στους θεσμούς να προετοιμάσουν μια τελική έκθεση ανάλυσης βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας (DSA) και στους εκπροσώπους των υπουργείων οικονομικών (EWG) να κλείσουν όλα τα κενά σε ότι αφορά τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ανακοίνωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Τσεντένο, μετά τη συνεδρίαση του σώματος.

Ο Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ο στόχος είναι η λήψη τελικών αποφάσεων σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα στη συνεδρίαση της 21ης Ιουνίου για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης. Σημείωσε δε ότι “βλέπει δέσμευση από όλες τις πλευρές” και ως εκ τούτου είναι αισιόδοξος ότι παρά τις ασφυκτικές προθεσμίες θα υπάρξει θετική έκβαση.

Επιπλέον τόνισε ότι ήδη από σήμερα και την πρώτη συζήτηση επί των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, υπάρχει ήδη “σύγκλιση σε ένα βαθμό και εξήγησε ότι η Ελλάδα έχει καταθέσει ένα πρόγραμμα αναπτυξιακής στρατηγικής και οι 19 καλωσόρισαν την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού για την 4η αξιολόγηση.

Ζήτησε δε από την Ελλάδα να εφαρμόσει όλα τα μέτρα ως την επόμενη συνεδρίαση (21/06), τονίζοντας ότι πρόκειται για προϋπόθεση για τις αποφάσεις για το χρέος.
 

ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ  

 

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Μοσκοβισί, σημείωσε την δέσμευση των ελληνικών αρχών να ολοκληρώσουν έγκαιρα τα προαπαιτούμενα και εξήγησε ότι το πακέτο για το χρέος, αλλά και το σύνολο των αποφάσεων θα πρέπει να είναι σχεδιασμένα με ένα τρόπο πειστικό για τις αγορές, στις οποίες εξάλλου θα βρίσκεται η Ελλάδα μετά την 20η Αυγούστου. Διευκρίνισε δε για μια ακόμα φορά ότι η Κομισιόν εργάζεται και για τον προσδιορισμό του πλαισίου της επιτήρησης μετά την 20η Αυγούστου που “δεν πρέπει να θεωρείται ως ένα τέταρτο πρόγραμμα”.

Και ο Κλάους Ρέγκλιγκ από την πλευρά του καλωσόρισε την συμφωνία με τις ελληνικές αρχές, τονίζοντας ότι αυτή ανοίγει τον δρόμο για την επόμενη εκταμίευση και υπενθύμισε ότι εκκρεμή και η εκταμίευση για ένα ακόμα δις ευρώ που συνδέεται με την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων του δημοσίου ως τον Απρίλιο και είναι διαθέσιμο μόνο ως τα μέσα Ιουνίου. Τόνισε δε ότι είναι ευχάριστο που πλέον ο ESM εργάζεται για την τελική έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και το πλαίσιο της μελλοντικής επιτήρησης και επεσήμανε ότι “από την πλευρά της Ελλάδας το μόνο που χρειάζεται είναι η εφαρμογή” των συμφωνηθέντων.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΣΕΝΤΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΝΤ   

Κληθείς να απαντήσει σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο Πρόεδρος του Εurogroup δήλωσε ότι  «ro ΔΝΤ εργάζεται με την Ελλάδα από την αρχή του προγράμματος», συμπλήρωσε ότι όλοι οι θεσμοί εργάζονται στενά από κοινού και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο τέλος του προγράμματος η έξοδος θα πρέπει να είναι επιτυχής υπό την έννοια ότι η Ελλάδα θα έχει πλήρη πρόσβαση στις αγορές. Τόνισε δε ότι η καταληκτική ημερομηνία για το πρόγραμμα είναι η 20η Αυγούστου και επαναβεβαίωσε ότι όλοι οι θεσμοί είναι δεσμευμένοι σε αυτό το στόχο που “μπορεί ακόμα να επιτευχθεί”, ως την 21η Ιουνίου. Είπε δε ότι το ΔΝΤ δείχνει δέσμευση στην ελληνική διαδικασία, “όλοι θέλουμε την παρουσία του” και  “θα βρούμε τρόπο να το αποφασίσουμε θετικά τις επόμενες μέρες”. “Όλοι το θέλουν να γίνει στη ώρα του, όλοι ξέρουν ότι είμαστε αποφασισμένοι, όλοι θέλουμε αξιόπιστη ολοκλήρωση”, είπε ο Πρόεδρος. 

Τέλος ο Π.Μοσκοβισί, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο τονίζοντας ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να εκτελέσουν όλες τις δεσμεύσεις τους, τονίζοντας πως αυτό είναι ζήτημα αξιοπιστίας. 

ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 3,5% ΩΣ ΤΟ 2022- ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΓΙΔΑ ΜΕ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ

Όπως επίσης ανέλυσε ο  Γιώργος Παππούς στο ρεπορτάζ  του κεντρικού δελτίου ειδήσεων τoυ Star, η Ελλάδα θα πρέπει να πετυχαίνει πλεόνασμα τουλάχιστον 3,5% για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, προσδοκώντας χαλάρωση των στόχων στις τελικές συζητήσεις για το Χρέος. Η παγίδα είναι ότι αν και οι Ευρωπαίοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα θα πιάσει το 3,5% χωρίς μέτρα το 2019, παραμένει η ρήτρα της πρόωρης μείωσης του αφορολογήτου, αν το ΔΝΤ το κρίνει αναγκαίο ακόμα και για αναπτυξιακούς λόγους.

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ… ΠΑΝΤΑ

Στο κείμενο της συμφωνίας, συμπεριλαμβάνονται οι συμφωνημένες περικοπές των συντάξεων το 2019 βάζοντας τέλος στα σενάρια περί πιθανής αναστολής του μέτρου. Επίσης πιστοποιείται ο υπολογισμός των νέων συντάξεων με χαμηλότερους συντελεστές, η πλήρης κατάργηση του ΕΚΑΣ, η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα τελευταία νησιά τον Ιούλιο, η εφαρμογή νέων αντικειμενικών αξιών για τον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ, η λειτουργία συστήματος αυτοματοποιημένων ηλεκτρονικών κατασχέσεων για χρέη στην εφορία.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top