Αγίου Πνεύματος: Για ποιους είναι αργία – Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα

Υποχρεωτική για το Δημόσιο – Εθιμοτυπική και σε αρκετά επαγγέλματα

Αγίου Πνεύματος 2018: Για ποιους είναι αργία

Για τριήμερο ετοιμάζονται αρκετοί ενόψει της αργίας του Αγίου Πνεύματος, τη Δευτέρα 28 Μαΐου.

Ωστόσο, το… καθεστώς είναι κάπως μπερδεμένο. Είναι ή όχι αργία;

Η αργία  του Αγίου Πνεύματος ξεκίνησε ως αργία του Δημοσίου Τομέα και των επαγγελματιών του «πνεύματος», ενώ αποτελεί νομοθετημένη αργία και για τις τράπεζες και τους τραπεζοϋπαλλήλους.

Ωστόσο, πλέον έχει υιοθετηθεί εθιμοτυπικά και από άλλα επαγγέλματα.

Σε γενικό πλαίσιο οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα εργάζονται κανονικά.

Ωστόσο, σε αρκετά επαγγέλματα έχει αναγνωριστεί ως αργία μέσω των συλλογικών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί.

Ψώνια για… τριήμερο

Την ίδια ώρα, αρκετοί εμπορικοί σύλλογοι της χώρας υιοθετούν την αργία, αποφασίζοντας το μη άνοιγμα των καταστημάτων. Για παράδειγμα, αυτό έκαναν το 2017 οι εμπορικοί σύλλογοι Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Βόλου, Χαλκίδας, κλπ.

Έτσι, στις περιοχές που αποφασιστεί και φέτος από τους εμπορικούς συλλόγους να υιοθετηθεί η αργία του Αγίου Πνεύματος, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέξουν και να κάνουν ψώνια για το τριήμερο το Σάββατο 26 Μαΐου.

Σημειώνεται πως στην Αττική πέρυσι τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ ήταν ανοικτά.

Πως θα πληρωθούν όσοι εργαστούν

Όσοι ημερομίσθιοι δεν εργαστούν την ημέρα της αργίας του Αγίου Πνεύματος αλλά χωρίς να είναι γι’ αυτούς υποχρεωτική η αργία (δηλαδή επειδή δε θα λειτουργήσει η επιχείρηση, δε δικαιούνται αμοιβή καθώς δεν ορίζεται με διάταξη νόμου η πληρωμή του ημερομισθίου σε μη εξαιρέσιμες αργίες.

Ωστόσο, αν υπάρχει πρόβλεψη σε συλλογική σύμβαση εργασίας για υποχρεωτική αργία, τότε:

- οι εργαζόμενοι μισθωτοί που δεν εργαστούν, δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.

- οι εργαζόμενοι που θα εργαστούν δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιο τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογισθεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top