Σε 120 δόσεις του εξωδικαστικού οι οφειλές του 2017

Παράταση ως το 2019 του νόμου Κατσέλη θέλει η κυβέρνηση

Σε 120 δόσεις του εξωδικαστικού οι οφειλές του 2017

Και οι οφειλές του 2017 θα μπορούν να μπουν στις 120 δόσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αυτό συμφώνησαν κυβέρνηση και θεσμοί, παρατείνοντας το όριο κατά ένα έτος, καθώς μέχρι τώρα μπορούσαν να ρυθμιστούν οφειλές μέχρι και το 2016.

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο έχει ζητήσει από το κουαρτέτο να εγκρίνει την παράταση κατά ένα ακόμη έτος του νόμου Κατσέλη-Σταθάκη.

Κατά τις πληροφορίες, είναι πιθανό να το αποδεχτεί η τρόικα αλλά με έναν… αστερίσκο: πλέον να γίνεται άρση του τραπεζικού απορρήτου όσων δανειοληπτών επιθυμούν να υποβάλλουν ή έχουν υποβάλει αίτηση για ένταξη στο νόμο.

Στόχος, φυσικά, είναι να εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι - ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώσουν τα χρέη τους - καταφεύγουν στον νόμο Κατσέλη, εκμεταλλευόμενοι «παραθυράκια» της νομοθεσίας.

Υπενθυμίζεται πως ο συγκεκριμένος νόμος είναι το μοναδικό εργαλείο προστασίας της πρώτης κατοικίας και έχει ισχύ ως το τέλος του 2018.

Ποιοι μπορούν να υπαχθούν στις 120 δόσεις
  • Φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα ή νομικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, και έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα και οι συνολικές οφειλές τους προς όλους τους πιστωτές τους δεν υπερβαίνουν το ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ ή/και οι οφειλές τους προς το Δημόσιο υπερβαίνουν το ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%) των συνολικών οφειλών τους.
  • Φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κάνει έναρξη εργασιών, και έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα.

Η ρύθμιση προβλέπει διαγραφή έως 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους καθώς και έως το 95% των οφειλών από πρόστιμα.

Η ελάχιστη δόση είναι τα 50 ευρώ.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top