Καραμανλής: Ίσως η Τουρκία να θέλει να στήσει νέο σκηνικό Ιμίων

Εκφράζει τον προβληματισμό του για την τουρκική προκλητικότητα και συνιστά επαγρύπνηση

Καραμανλής: Ίσως η Τουρκία να θέλει νέο σκηνικό Ιμίων

Βαθύτατα προβληματισμένος εμφανίζεται τον τελευταίο μήνα ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με όσα διαδραματίζονται στα ελληνοτουρκικά.

Την έντονη ανησυχία του την εκφράζει με κάθε ευκαιρία και δε διστάζει να τη διατυπώνει όταν η συζήτηση φθάνει σε αυτό το θέμα.

Μάλιστα, στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που έχει είτε με τους συνεργάτες του είτε με όσους τον επισκέπτονται στο γραφείο του στην Παναγή Κυριακού, η έκδηλη ανησυχία του πρώην πρωθυπουργού για τα ελληνοτουρκικά υπερκαλύπτει κάθε άλλο θέμα που βρίσκεται στην επικαιρότητα. Για αυτό και ο Κ. Καραμανλής δεν σταματά να λέει: «Απαιτείται σοβαρότητα, συνέπεια και επαγρύπνηση».

Η πάγια εκτίμηση του πρώην πρωθυπουργού είναι ότι η βαθύτερη αιτία για τη συμπεριφορά της Τουρκίας από το 1973 κι εντεύθεν είναι το ζήτημα των υδρογονανθράκων. Κι αυτός είναι ο λόγος, όπως πίστευε από παλιά ο Κ. Καραμανλής, που από τότε η Τουρκία ξεκίνησε να διατυπώνει τη θέση ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. Νέα δεδομένα Υπό αυτό το πρίσμα, η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας ήταν αναμενόμενη για τον Κ. Καραμανλή.

Πολλώ δε μάλλον, στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία που οι δραστηριότητες γύρω από τους υδρογονάνθρακες σε Αιγαίο και Κύπρο δημιουργούν νέα δεδομένα, όχι μόνο γεωστρατηγικά, αλλά και οικονομικά. Κι όπως όλοι γνωρίζουμε, η οικονομική κατάσταση της Τουρκίας οδεύει από το κακό στο χειρότερο και μια… πιθανή συμμετοχή της στο ενεργειακό παιχνίδι στην περιοχή θα την αναβάθμιζε.

Το μείγμα, δε, γίνεται ακόμη πιο εκρηκτικό, τώρα που η γειτονική χώρα οδεύει προς εκλογές.

Γι’ αυτό και ο Κ. Καραμανλής μιλά για «επαγρύπνηση». Το ίδιο είπε και πριν από λίγες ημέρες όταν συζητούσε με συνεργάτες του και ανθρώπους που έχουν γνώση και παρακολουθούν τα ελληνοτουρκικά.

«Η Τουρκία ίσως θέλει να στήσει σκηνικό Ιμίων», είπε προβληματισμένος ο πρώην πρωθυπουργός.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top