Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ: Ποιες περιοχές θα δουν αύξηση

Απ’ ότι φαίνεται οι "λαϊκές" περιοχές θα την πληρώσουν

Μύλος με τον «νέο» ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα δουν αύξηση

Οι νέες τιμές ζώνης των ακινήτων αναμένεται να ανακοινωθούν σε περίπου 3 εβδομάδες.

Οι εισηγήσεις των εκτιμητών που έχουν παραδοθεί στο υπουργείο Οικονομικών (το οποίο θα λάβει τις τελικές αποφάσεις) οδηγούν σε μεγάλες αυξήσεις (περίπου 30-40%) τις αντικειμενικές αξίες των «λαϊκών» περιοχών. Τι σημαίνει αυτό;  Ότι θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο ακίνητης περιουσίας (ΕΝΦΙΑ) τα φτωχά στρώματα!
 
Ποιες περιοχές «φλερτάρουν» με αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, με αυξήσεις που θα επηρεάσουν τον φόρο «φλερτάρτουν» ειδικά οι περιοχές που είναι δημοφιλείς σε βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις, τύπου Airbnb.
 
Έτσι, περιοχές όπως Κουκάκι και Πετράλωνα θα δουν αύξηση στις αντικειμενικές που θα τις ανεβάσει κλίμακα και θα αυξήσει τον φόρο (πχ. από τιμή ζώνης 700 ευρώ σε 850 ευρώ και άρα από 2,8 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο σε 2,9 ευρώ ανά τ.μ.).
 
Αυτό πιθανότατα να ισχύσει και για συγκεκριμένες περιοχές στο κέντρο της Αθήνας με τιμή ζώνης στα 900 ευρώ. Η νέα αντικειμενική τιμή θα ξεπεράσει σε κάποιες περιπτώσεις τα 1.000 ευρώ και έτσι η κλίμακα υπολογισμού θα πάει από τα 2,9 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στα 3,7 ευρώ ανά τ.μ..
 
Να αποφύγει μεγάλες αυξήσεις ή μειώσεις θέλει η κυβέρνηση
 
Την ίδια ώρα, οι εισηγήσεις για μείωση των αντικειμενικών αξίες σε αρκετές «καλές» συνοικίες, οδηγεί σε μειωμένο φόρο στους ιδιοκτήτες των ακινήτων σε αυτές τις περιοχές.
 
Ο ΕΝΦΙΑ αποδίδει κάθε χρόνο στα ταμεία 2,65 δισ. ευρώ. Δεδομένου, ότι το ποσό αυτό - για λόγους δημοσιονομικής σταθερότητας δεν αλλάζει -  η κυβέρνηση έχει μπροστά της έναν γρίφο: πώς θα γίνει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών χωρίς να υπάρξει αύξηση του φόρου που πληρώνουν τα «φτωχά» στρώματα!
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η… ήπια αναπροσαρμογή μοιάζει μονόδρομος. Τι εστί ήπια αναπροσαρμογή; Η αύξηση των αντικειμενικών τιμών κατά τρόπο τέτοιο που ακόμη κι αν αυξηθούν, δεν θα οδηγήσουν σε αύξηση του φόρου.
 
Πως μπορεί να κάνει αυτό το «μαγικό» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος; Όπως μπορείτε να δείτε στον πίνακα του star.gr, ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ γίνεται βάσει κλίμακας με τις τιμές ζώνης.
 
Δείτε παραδείγματα
 
- διαμέρισμα 85 τετραγωνικών μέτρων, δευτέρου ορόφου, στην Αγία Παρασκευή, με μία πρόσοψη, έτος κατασκευής το 2.000 και με τιμή ζώνης στα 1.600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Πληρώνει ΕΝΦΙΑ 429,21 ευρώ. Εάν υιοθετηθεί η εισήγηση των εκτιμητών για αντικειμενική τιμή στα 2.100 ευρώ, τότε ο ΕΝΦΙΑ θα ανέβει στα 572,28 ευρώ. Αν όμως η αντικειμενική τιμή αυξηθεί στα 2.000 ευρώ, τότε θα παραμείνει εντός του ορίου της υπάρχουσας τιμής ζώνης (με φόρο 4,5 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο) και ο φόρος δεν θα αλλάξει.
 
- διαμέρισμα 140 τετραγωνικών μέτρων, τετάρτου ορόφου, στη Γλυφάδα, με μία πρόσοψη, έτος κατασκευής το 1.991 και με τιμή ζώνης στα 3.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Πληρώνει ΕΝΦΙΑ 1.326,90. Εάν υιοθετηθεί η εισήγηση των εκτιμητών για αντικειμενική τιμή στα 3.000 ευρώ, τότε ο φόρος θα μειωθεί στα 1.096,13 ευρώ. Αν όμως η αντικειμενική τιμή αυξηθεί στα 3.050 ευρώ, τότε θα παραμείνει εντός του ορίου της υπάρχουσας τιμής ζώνης (με φόρο 9,2 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο) και ο φόρος δεν θα αλλάξει.
 
- διαμέρισμα 90 τετραγωνικών μέτρων, δευτέρου ορόφου, στον Ταύρο, με δύο προσόψεις, έτος κατασκευής το 1988 και με τιμή ζώνης στα 900 ευρώ. Πληρώνει ΕΝΦΙΑ 268,88 ευρώ. Εάν υιοθετηθεί η εισήγηση των εκτιμητών για αντικειμενική τιμή στα 1.200 ευρώ, τότε ο φόρος θα αυξηθεί στα 343,06 ευρώ. Αν όμως η αντικειμενική τιμή αυξηθεί στα 1.000 ευρώ, τότε θα παραμείνει εντός του ορίου της υπάρχουσας τιμής ζώνης (με φόρο 2,9 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο) και ο φόρος δεν θα αλλάξει.
 
Αυτή η συνταγή θα «επιτρέψει» την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, χωρίς να αλλάξει ο ΕΝΦΙΑ για τη μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων. Φυσικά, θα υπάρξουν αυξήσεις ή μειώσεις για κάποιους, ωστόσο θα είναι (σχετικά) μικρές.
 
Για παράδειγμα:
 
- διαμέρισμα 110 τετραγωνικών μέτρων, τετάρτου ορόφου, στο Χαϊδάρι, με μία πρόσοψη, έτος κατασκευής το 2001 και με τιμή ζώνης στα 900 ευρώ. Πληρώνει ΕΝΦΙΑ 357,95 ευρώ. Εάν υιοθετηθεί η εισήγηση των εκτιμητών για αντικειμενική τιμή στα 1.200 ευρώ, τότε ο φόρος θα αυξηθεί στα 456,70 ευρώ. Δηλαδή, θα πληρώσει περίπου 100 ευρώ περισσότερα.
 
- διαμέρισμα 70 τετραγωνικών μέτρων, δευτέρου ορόφου, στο Μαρούσι, με μία πρόσοψη, έτος κατασκευής το 2000 και τιμή ζώνης τα 2.450 ευρώ. Πληρώνει ΕΝΦΙΑ 471,29 ευρώ. Εάν υιοθετηθεί η εισήγηση των εκτιμητών για αντικειμενική τιμή στα 2.600 ευρώ, τότε ο φόρος θα αυξηθεί στα 596,96 ευρώ, Δηλαδή θα πληρώσει περίπου 125 ευρώ περισσότερα.
 
Πέτρος Κατσαβριάς
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top