Ώρα… Ουάσινγκτον για ελληνική οικονομία και χρέος

Κρίσιμη η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ - Η Λαγκάρντ φέρνει από το 2019 τη μείωση στο αφορολόγητο

Ώρα… Ουάσινγκτον για ελληνικό πρόγραμμα και χρέος

Στην Ουάσινγκτον θα χτυπά η καρδιά της ελληνικής οικονομίας τις επόμενες μέρες.

Η Εαρινή Σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία ξεκινά σήμερα, αναμένεται να έχει πολλές αναφορές για την Ελλάδα, τόσο σχετικά με την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και το τέλος του μνημονίου όσο και σχετικά με το θέμα του χρέους.

Ειδικότερα, το ΔΝΤ θα παρουσιάσει αύριο, Τρίτη 17 Απριλίου, την έκθεση για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (WorldEconomic Outlook), όπου θα ανοίξει τα χαρτιά του για τα μακροικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας φέτος και το 2019, δηλαδή θα παρουσιάσει τις εκτιμήσεις του για την πορεία του ΑΕΠ, τον πληθωρισμό, την ανάπτυξη, το χρέος και την ανεργία.

Την Τετάρτη, 18 Απριλίου, τη σκυτάλη παίρνει η έκθεση «Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο» (Fiscal Monitor) και οι προβλέψεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας. Η έκθεση αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον καθώς το Ταμείο εμμένει πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πιάσει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) και προβλέπει πως θα κυμανθεί στο 2,2%.

Αυτό σημαίνει πως θα έρθουν το 2019 τα μέτρα που ήταν προγραμματισμένα για το 2020, δηλαδή η μείωση του αφορολόγητου. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ψηφίσει στη Βουλή ότι από το 2020 το αφορολόγητο θα υποχωρήσει από τα 8.636 ευρώ στην περιοχή των 5.700 ευρώ, κάτι που φέρνει επιβάρυνση 650 ευρώ το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώνουν φόρο και όσοι αμείβονται με 500 ευρώ το μήνα.

Κρίσιμη θα είναι η τέταρτη μέρα της Συνόδου, όπου η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Εκεί αναμένεται να δώσει η ίδια απαντήσεις για όλα τα «καυτά» ελληνικά θέματα, μεταξύ των οποίων και το θέμα του ελληνικού χρέους. Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία φέρεται να επιθυμεί λύση με δόσεις και να συνδέσει την ελάφρυνση με τις μεταρρυθμίσεις.

Διαβάστε ακόμη: Ασφυξία: Πλεονάσματα 2,1% ως το 2030 και λύση στο χρέος με δόσεις θέλει η Γερμανία

Προς Σάββατο οδεύει, τέλος, η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με την Κριστίν Λαγκάρντ, αν και ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί. Οι επαφές του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με την επικεφαλής του ΔΝΤ θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές ενόψει της εξόδου από το μνημόνιο, αφού στο τραπέζι θα πέσει και το θέμα της επιτήρησης στη μεταμνημονιακή εποχή.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top