Τσίπρας: Το καλοκαίρι βγαίνουμε οριστικά και καθαρά από τα μνημόνια

Χαιρέτισε τη θετική ανταπόκριση της Γεννηματά στην εκκίνηση της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης από αυτή τη Βουλή

«Σε λίγους μήνες, το καλοκαίρι, βγαίνουμε και τυπικά καθαρά και οριστικά από τα μνημόνια που μας ταλαιπώρησαν οκτώ χρόνια», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός  Αλέξης Τσίπρας από το Λαύριο, όπου μίλησε το βράδυ του Σαββάτου στο 12ο περιφερειακό  αναπτυξιακό συνέδρίο της Ανατολικής Αττικής.

«Είναι τώρα που πρέπει να σχεδιάσουμε σε στέρεες βάσεις την επόμενη μέρα για τη χώρα», υπογράμμισε στην ομιλία με την οποία κορυφώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να δεσμευθούν όλοι για την Ελλάδα που θα πατά ξανά με σιγουριά στα πόδια της, στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Τώρα που, όπως παρατήρησε, αρχίζει να χαράζει, τώρα που η οικονομία υπεραποδίδει και οι στόχοι του προγράμματος έχουν καλυφθεί.

«Θα προχωρήσουμε τολμηρά για τον δημοκρατικό εκσυγχρονισμό της κοινωνίας, σε συνεννόηση με όσες δυνάμεις τολμήσουν. Αλλά κυρίως σε συνεννόηση και σε διαρκή συμπόρευση με την κοινωνία. Γιατί, καμιά μεγάλη τομή δε προχωρά, αν δεν έχει τη σφραγίδα της κοινωνικής πλειοψηφίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο οποίας χαιρέτισε τη θετική ανταπόκριση της προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφης Γεννηματά  για την έναρξη της διαδικασίας Συνταγματικής Αναθεώρησης από αυτή τη Βουλή.    

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε έτσι  -αναφερόμενος εμμέσως στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο  Μητσοτάκη- εκείνους που φοβούνται τις θεσμικές τομές, εξαιτίας της μη βούλησής τους να δείξουν τη στοιχειώδη υπευθυνότητα στα κρίσιμα και μεγάλα θέματα για το τόπο, επικαλούμενος και τη στάση τους, όπως υποστήριξε, στα εθνικά θέματα.

Όπως ισχυρίσθηκε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας, οι πολιτικοί αυτοί φοβούνται ότι «η αναθεώρηση του Συντάγματος θα άρει το καθεστώς προστασίας που προσφέρει ο άθλιος νόμος περί ευθύνης υπουργών, που είχε ως εμπνευστή τον κ. Βενιζέλο».

«Προτιμούν έτσι να εκτίθενται στα μάτια του ελληνικού λαού, παρά να συμβάλουν στην άρση της προστασίας των υπουργών, τώρα που η δικαιοσύνη, χωρίς παρεμβάσεις άνωθεν, έχει αρχίσει σιγά σιγά χωρίς παρεμβάσεις να εξετάζει μια μια, υποθέσεις του σκοτεινού τους παρελθόντος», πρόσθεσε.

Όπως σημείωσε στη συνέχεια, οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί επιτρέπουν, όχι απλά να ανοίξει η Αναθεώρηση αλλά για να διαμορφωθεί η πλειοψηφία των 180 βουλευτών σε ένα πλαίσιο προοδευτικών τομών, σήμερα υπάρχει.

«Ας μη τη χάσουμε, λοιπόν, αυτήν την ευκαιρία. Εμείς, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε τολμηρά για τον δημοκρατικό εκσυγχρονισμό της κοινωνίας. Σε συνεννόηση -πρόσθεσε- με όσες δυνάμεις τολμήσουν, αλλά κυρίως σε συνεννόηση και σε διαρκή συμπόρευση με την ίδια την κοινωνία. Γιατί, καμιά μεγάλη τομή δε προχωρά, αν δεν έχει τη σφραγίδα της κοινωνικής πλειοψηφίας», έκλεισε την αναφορά του για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ο πρωθυπουργός.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top