Στα Σκόπια οι προτάσεις για το όνομα – «Ναι» στο Gorna Makedonija από Ελλάδα

Ο Νίκος Κοτζιάς απέστειλε τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς – Τι σημειώνει για το θέμα του Συντάγματος

Αποδέχεται το «Gorna Makedonija» η Ελλάδα

Τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για το θέμα της ονομασίας απέστειλε ο Νίκος Κοτζιάς, λίγα 24ωρα πριν βρεθεί στα Σκόπια την Πέμπτη για συζητήσεις με τη σκοπιανή ηγεσία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο Έλληνας υπουργός επέλεξε να αποστείλει το πακέτο των προτάσεων του και όχι να το παραδώσει με την άφιξη του στα Σκόπια, στοχεύοντας στην επίσπευση των διαδικασιών, ούτως ώστε -εάν το επιθυμεί πραγματικά ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ- να επιτευχθεί η λύση στο πρόβλημα πολύ πριν από τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στα Σκόπια υπάρχει διχογνωμία καθώς από τη μία ο Ζάεφ χαρακτηρίζει τη λύση μονόδρομο και θέλει να καταλήξουν θετικά οι συζητήσεις με την Ελλάδα το συντομότερο, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ τάσσεται αναφανδόν υπέρ των αλυτρωτικών θέσεων του προέδρου Γκιόργκι Ιβανόφ και δεν θεωρεί εποικοδομητικές τις προτάσεις της Ελλάδας.

Οι προτάσεις του Νίκου Κοτζιά περιλαμβάνουν πέντε ονομασία, μεταξύ των οποίων και οι Gorna Makedonija και Nova Makedonija. Η ελληνική πλευρά φέρεται να διαμηνύει ότι το πρώτο την καλύπτει πλήρως.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο ελληνικό πακέτο είναι όρος για να ολοκληρωθεί η συμφωνία και η αλλαγή του σκοπιανού συντάγματος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top