Τσίπρας από τις Βρυξέλλες: Έφτασε η ώρα να στείλει η ΕΕ σαφές μήνυμα στην Άγκυρα

Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής

"Είχα την ευκαιρία μέσα στη Σύνοδο να ενημερώσω τους εταίρους μας για την αυξημένη τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο και Τόνισα ότι ως ΕΕ έφθασε η ώρα να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στην Αγκυρα" δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την καταληκτική δημοσιογραφική διάσκεψη που παρέθεσε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

"Έφτασε η ώρα να στείλουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα: οι Ελληνοτουρικές σχέσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν με αυτό τον τρόπο και η Τουρκία οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο - αυτή πρέπει να είναι `κόκκινη γραμμή` για την ΕΕ".

Είπε ότι ενημέρωσε για "το πρόσφατο απαράδεκτο και εξαιρετικά επικίνδυνο περιστατικό στα Ίμια, αλλά και την εν γένει αυξανόμενη παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα κατά το περασμένο έτος".

"Οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν με παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών μελών" είπε και σημείωσε ότι "η Τουρκία οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο", για να προσθέσει πως "μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις μπορούμε να οικοδομήσουμε οποιαδήποτε θετική ατζέντα ξανά στο μέλλον, στους πολλούς αυτούς τομείς που μπορούμε να συνεργαστούμε".

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη ότι η θέση για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων,πρέπει να είναι η κόκκινη γραμμή της ΕΕ, αλλιώς δεν μπορούμε να μιλάμε για αναβάθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας, ή του διεθνούς ρόλου της ΕΕ.

"Το επόμενο διάστημα η 'Αγκυρα πρέπει να λάβει πάρα πολύ σοβαρά υπόψη της ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα μέλος της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, όπως είναι και η Τουρκία (μέλος του ΝΑΤΟ), συνεπώς αυτή η λογική της προκλητικότητας δεν οδηγεί πουθενά, αποδυναμώνει την ίδια την Τουρκία", σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σημείωσε δε ότι εμείς "θα κρατάμε ανοικτές τις πόρτες του διαλόγου, αλλά πρέπει να γίνει απολύτως σαφές ότι υπάρχουν όρια".

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και τόνισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά μια λύση erga omnes για ένα όνομα για εσωτερική και εξωτερική χρήση, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να γίνει Συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ.

Αναφερόμενος στα βασικά θέματα της ατζέντα της συζήτησης των 27 σημείωσε ότι τέθηκαν δύο πολύ σημαντικά ζητήματα, αυτό που αφορά στη διαδικασία εκλογής του επόμενου προέδρου της Κομισιόν και εκείνο για τον σχεδιασμό για το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο μετά το 2020. Ανέφερε δε ότι αυτά τα θέματα έχουν να κάνουν με το "τι Ευρώπη θέλουμε, πόσο κοινωνική Ευρώπη θέλουμε".

Η συζήτηση για τον επόμενο πολυετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό αφορά την ισχύ της ίδιας της ΕΕ και κυρίως το κοινωνικό βάθος της, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Ξεκαθάρισε, όπως είπε, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή ΕΕ, κοινωνική συνοχή στην ΕΕ με ένα προϋπολογισμό που διαρκώς συρρικνώνεται και τόνισε την ανάγκη ο προϋπολογισμός να λειτουργήσει ως εργαλείο αναδιανομής προς μεγαλύτερη  σύγκλιση και κοινωνική συνοχή. Τάχθηκε δε υπέρ της ανεύρεσης περισσότερων φόρων μέσω της φορολόγησης του πλούτου και όχι των εργαζομένων.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top