Έρχεται «βροχή» από ειδοποιητήρια για πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών

Πως υπολογίζονται φέτος

Πληρωμή εισφορών: Έρχεται «βροχή από ειδοποιητήρια

Από τα μέσα του τρέχοντος μηνός αρχίζει η αποστολή -κατά ριπές- σε εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες των ειδοποιητηρίων πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών.

Ποιους αφορά; Περισσότερους από 120.000 επαγγελματίες.

Τι άλλαξε;

Με την πλήρη εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, οι δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις επαγγελματιών, ειδικά φέτος θα πρέπει -ταυτόχρονα με τις εισφορές του 2018- να πληρώνουν και αναδρομικά για το 2017. 

Η πρώτη παρτίδα θα αφορά στα ειδοποιητήρια για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών του Ιανουαρίου του 2018. 

Πως υπολογίζονται φέτος οι ασφαλιστικές εισφορές;

Πρώτον, ο υπολογισμός θα γίνει με βάση τα κέρδη του 2016 και όχι με βάση τα κέρδη του 2015 όπως συνέβη καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017

Δεύτερον, θα ενεργοποιηθεί το νέο σύστημα υπολογισμού που προβλέπει ότι οι εισφορές θα υπολογίζονται (με συντελεστή τουλάχιστον 26,95%) επί του αθροίσματος «καθαρά κέρδη 2016 συν καταβεβλημένες εισφορές 2016». Ωστόσο επί του αθροίσματος -και ειδικά για φέτος- θα γίνει μια μείωση 15%, δηλαδή θα ληφθεί υπόψη το 85% κι όχι το 100%.

Πότε θα πρέπει να πληρωθούν οι εισφορές; Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. 

Η δεύτερη παρτίδα ειδοποιητηρίων θα έρθει μέσα στον Μάρτιο. Αυτό το πακέτο θα αφορά στην οριστική εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2017. Ο επανυπολογισμός θα γίνει με βάση τα κέρδη του 2016 καθώς μέχρι τώρα οι εισφορές είχαν υπολογιστεί με βάση τα κέρδη του 2015. Μέχρι τώρα, θεωρείτο ότι οι επαγγελματίες πλήρωναν «προκαταβολή». Τώρα θα γίνει η οριστική εκκαθάριση και όσοι δεν κλείσουν τους λογαριασμούς τους, θα αρχίσουν να επιβαρύνονται με προσαυξήσεις. 

Η τρίτη παρτίδα ειδοποιητηρίων, αφορά σε περίπου 120-150.000 επαγγελματίες οι οποίοι υποχρεούνται σε καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για επικούρηση και εφάπαξ. 

Ποιους αφορά το τρίτο πακέτο ειδοποιητηρίων;

Εκείνους  που δεν έχουν πληρώσει εισφορές που αντιστοιχούν στο 11% του εισοδήματος από τις αρχές του 2017. 

Η τέταρτη παρτίδα  ειδοποιητηρίων, θα αποσταλεί το Μάιο και θα περιλαμβάνει τα περίπλοκα περιστατικά όπως είναι οι περιπτώσεις ασφαλισμένων με διπλό φορέα ασφάλισης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top