Νέα συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ με Μάθιου Νίμιτς

Ιερώνυμος: Η Εκκλησία δε θα μείνει απαθής

Νέα συνάντηση θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα ο Νίκος Κοτζιάς με τον Σκοπιανό ομόλογό του και τον Μάθιου Νίμιτς. Την ίδια στιγμή  ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με παρέμβασή του είπε πως η εκκλησία δε θα μείνει απαθής στα εθνικά θέματα. Στο  εσωτερικό πάντως των Σκοπίων   η κατάσταση είναι ρευστή καθώς οι αλβανικοί πληθυσμοί  ζητούν  απόσχιση.

Η  αποδοχή του γεωγραφικού προσδιορισμού από την πλευρά των Σκοπίων, όσο και η αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου και του αυτοκινητόδρομου δεν εξαλείφει τις αλυτρωτικές βλέψεις σύμφωνα με τους Παμμακεδονικούς συλλόγους.

Την ίδια στιγμή  ο  Ζόραν  Ζάεφ ανακοίνωσε πως οι δυο υπουργοί εξωτερικών θα έχουν νέα συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς. Φρόντισε όμως να  ξεκαθαρίσει πως αλλαγή στο Σύνταγμα των Σκοπίων για το θέμα της ταυτότητας δεν πρόκειται να γίνει.

«Το αίτημα για αλλαγή Συντάγματος είναι ελληνικό, εμείς όμως έχουμε το δικό μας. Η Μακεδονία άλλαξε το Σύνταγμά της το 1993»

Ενώ αυτά συμβαίνουν στο προσκήνιο, στο παρασκήνιο ακραίες εθνικιστικές οργανώσεις στα Σκόπια συνεχίζουν την αλυτρωτική προπαγάνδα. Αυτή η φωτογραφία είναι τραβηγμένη στα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.

Ιερώνυμος: Η Εκκλησία δε θα μείνει απαθής

Το  χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας μας δε μπορεί να δεχθεί ή και να αντέξει άλλη επιπλέον εξαθλίωση και ταλαιπωρία, ειδικά σε επίπεδο εθνικό.

Η Εκκλησία σε όλη αυτή την τρικυμία των ραγδαίων εξελίξεων και ιστορικών γεγονότων δε μπορεί να μένει σιωπηλή και απαθής, πολλώ δε βεβαίως όταν απειλούνται ή και διακυβεύονται τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδος μας.

Ο Μητροπολίτης Άνθιμος δεν άφησε ασχολίαστες τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν ότι τα Σκόπια θα έχουν συμμάχους στο θέμα την Τουρκία αλλά και την επικείμενη συνάντηση Ζάεφ Ερντογάν στην Τουρκία στις 12 Φεβρουαρίου.

Αντιδράσεις όμως υπάρχουν και στο εσωτερικό των Σκοπίων. Αλβανικές οργανώσεις  προτρέπουν τους αλβανόφωνους να μη συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα για τη μετονομασία των Σκοπίων και ζητούν ομοσπονδοποίηση της χώρας και ίδρυση της «Δημοκρατίας της Ιλλυρίδας.

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR με τη Μάρα Ζαχαρέα εδώ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top