Στη Αθήνα ο Μοσκοβισί στις 8 Φεβρουαρίου

Για διαβουλεύσεις με κυβέρνηση, οικονομικό επιτελείο και αντιπολίτευση

Στη Αθήνα ο  Μοσκοβισί στις 8 Φεβρουαρίου

Κρίσιμες επαφές με την ελληνική πολιτική ηγεσία και το οικονομικό επιτελείο θα έχει ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος μεταβαίνει στην Αθήνα την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επαφές εντάσσονται στο πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί μετά το eurogroup του Ιανουαρίου, οπότε και αποφασίστηκε πως οι ελληνικές αρχές θα ξεκινήσουν συζητήσεις από κοινού με την τρόικα για τη συνομολόγηση ενός "ελληνικής εμπνεύσεως και ελληνικής ιδιοκτησίας, ολιστικού αναπτυξιακού προγράμματος στρατηγικής" για την περίοδο μετά την 20η Αυγούστου 2018 (ημερομηνία τερματισμού του τρίτου πρόγράμματος διάσωσης).

Ο Πιέρ Μοσκοβισί εξάλλου προκρίνει δημόσια (με δηλώσεις του στο eurogroup) αυτή τη λύση, έναντι της προληπτικής γραμμής πίστωσης, ή άλλων επιλογών. Το αναπτυξιακό πρόγραμμα θα συνοδεύει και η 2η φάση της τριπλής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η οποία θα εκτελεστεί το ερχόμενο φθινόπωρο και αναμένεται να απομειώσει την συνολική αξία του δημοσίου χρέους κατά 20 μονάδες του ΑΕΠ (η πρώτη φάση περιέκοψε 25 μονάδες).

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Αθήνα, στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο (ώρα 9:30) καθώς και με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα (ώρα 15:00).

Την ίδια μέρα ο Π.Μοσκοβισι θα πραγματοποιήσει επίσης συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών,  Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ την επομένη, Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, με τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης,  Αλέξανδρο Χαρίτση.

Παράλληλα, στις 8/2 θα συναντηθεί με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του "Κινήματος Αλλαγής",  Φώφη Γεννηματά και στις 9/2 με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στις 9/2 ο κ. Μοσκοβισί θα μεταβεί στη Βουλή των Ελλήνων και θα απευθύνει ομιλία στα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης και την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ώρα 9:15).

 Και πάλι την Πέμπτη 8/2, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Θεόδωρο Φέσσα καθώς και με εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), επίσκεψη στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και κεντρική ομιλία στο "The World in 2018 Gala Dinner" του The Economist (ώρα 19:30). Στις 9/2, ο Επίτροπος Μοσκοβισί  θα πραγματοποιήσει ομιλία σε φόρουμ με θέμα "Grèce: les chemins de l`espoir - Ελλάδα: οι δρόμοι της ελπίδας").

Με αφορμή την επίσκεψη του Μοσκοβισί  στην Αθήνα, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, δήλωσε:  

«Καλωσορίζουμε τον Επίτροπο Μοσκοβισί στην Ελλάδα για μια επίσκεψη βαρύνουσας σημασίας δεδομένων τόσο της χρονικής στιγμής κατά την οποία πραγματοποιείται όσο και του πλήθους των συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκειά της. Η Επιτροπή Γιούνκερ αλλά και ο Επίτροπος Μοσκοβισί προσωπικά έχουν στηρίξει και συνεχίζουν να στηρίζουν την Ελλάδα για την οριστική έξοδο από την πολυετή κρίση αλλά και την εδραίωση ενός σταθερού πλαισίου που θα προσελκύει επενδύσεις και θα προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη στην χώρα».

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top