Στα Σκόπια με τις προτάσεις Κοτζιά ο Νίμιτς – Θα τους αποκαλύψει το όνομα που προτιμά η Αθήνα

Ενοχλημένοι οι Σκοπιανοί από τη συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών

Στα Σκόπια, όπου φτάνει σήμερα, συνεχίζονται οι επαφές του Μάθιου Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ θα συναντηθεί με τον Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, και θα του μεταφέρει τόσο τις προτάσεις της Ελλάδας, όπως εκφράστηκαν στη συνάντησή του την Τρίτη με τον Νίκο Κοτζιά, όσο και τις δικές του «ιδέες» - όπως ο ίδιος τις χαρακτήρισε.

Διαβάστε ακόμη: Νίμιτς: Είναι ώρα αποφάσεων για το θέμα της ονομασίας

Ο Νίμιτς σε δηλώσεις του χθες έκανε λόγο για μια δυναμική που έχει διαμορφωθεί στις δύο χώρες υπέρ της λύσης, ενώ είχε δηλώσει θετικός προς τις ελληνικές θέσεις.

Διαβάστε ακόμη: Παρέμβαση Σημίτη υπέρ της λύσης στο Σκοπιανό

Ο κ. Κοτζιάς, ήδη σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση λίγες ώρες πριν τη συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς, είχε κάνει λόγο για σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία» στα σλαβικά και αμετάφραστο. Παράλληλα, είχε ξεκαθαρίσει πως θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να λυθεί πρώτο το θέμα το αλυτρωτισμού.

Η τοποθέτηση αυτή, όμως, του υπουργού Εξωτερικών προκάλεσε δυσαρέσκεια στα Σκόπια, τα οποία έσπευσαν να «καρφώσουν» τον κ. Κοτζιά.

«Τις παραμονές της επίσκεψης του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, υπό τη διαμεσολάβηση του οποίου διεξάγεται η διαπραγματευτική διαδικασία για το θέμα του ονόματος, τονίζουμε ότι η δημόσια ανακοίνωση τελικών θέσεων μπορεί να μειώσει το περιθώριο για συνομιλίες» ανέφερε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων, το γραφείο του Σκοπιανού ΥΠΕΞ, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Τα 4 ονόματα στα σλαβικά που έχουν πέσει στο «τραπέζι»

Τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι και καλύπτουν τις προϋποθέσεις που θέτει η Αθήνα για γραφή στη σλαβική γλώσσα, δίχως μετάφραση, είναι τέσσερα.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, η Αθήνα τείνει περισσότερο προς το τρίτο, δηλαδή τη Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας.

Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top