Στον Παυλόπουλο ο Τσίπρας για το Σκοπιανό: «Να οικοδομήσουμε εθνική γραμμή»

«Καθένας πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας - Νέα ενημέρωση 19.54

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προκόπη Παυλόπουλου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα αποτελέσματα της συνάντησής του στο Νταβός με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.

Προηγήθηκε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον κ. Τσίπρα για το ίδιο ζήτημα.

Κατά τον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αρχικά σε  «κρίσιμα θέματα,  εθνικά,  που λιμνάζοντα και βαραίνουν την εξωτερική μας πολιτική και αν επιδιώξουμε τη λύση τους ίσως να τα βρούμε μπροστά μας με πολύ πιο δύσκολο τρόπο» ενώ υπενθύμισε και  την πρόοδο που έγινε με την Αλβανία (μετά και την πρόσφατη άδεια για την επιχείρηση ανεύρεσης οστών Ελλήνων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στον Πόλεμο του ’40 στη Βόρεια Ήπειρο).    

«Δεν είμαστε ακόμη εκεί αλλά υπήρξε προσπάθεια προσέγγισης και ως προς τα ζητήματα του αλυτρωτισμού» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ενώ χαρακτήρισε «ένδειξη καλής θέλησης»  τις αλλαγές στις ονομασίες δρόμων και του αεροδρομίου.

«Μεγάλη ευαισθησία έχουμε όλοι μας. Κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται την ιστορία και τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού» επισήμανε ο κ. Τσίπρας, ενώ όσον αφορά προφανώς τις θέσεις της αντιπολίτευσης τόνισε ότι  «διαφορετικές απόψεις θα υπάρχουν αλλά δεν χωράνε μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις» και κατάληξε:  «Στο τέλος της ημέρας να οικοδομήσουμε την εθνική μας γραμμή. Η χώρα έχει συνέχεια και αυτή προεκτείνουμε  στο σήμερα και στο αύριο».    

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε, σχετικά με τις ελληνοαλβανικές σχέσεις αρχικά:   

«Η ιστορία έχει αποδείξει ότι η μεγάλη μας δύναμη είναι ότι υπερασπιστήκαμε κάθε φορά τα εθνικά μας θέματα με αρραγές μέτωπο. Πολύ σημαντικό αυτό που συνέβη,  δηλαδή η ταφή των νεκρών μας από τον πόλεμο του 40. Είναι ένα θετικό βήμα μαζί με την ιθαγένεια του Αρχιεπισκόπου».   

Πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος σχετικά με το Σκοπιανό:    

«Ο αλυτρωτισμός δεν είναι μόνο θέμα που το θέτουμε εμείς.  Είναι εντελώς αντίθετος με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.  Επομένως η πορεία και της γείτονος χώρας περνά μέσα από την εξάλειψή του. Καθένας πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Υπερασπιζόμαστε την ιστορία, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».  

   

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top