Αντιδράσεις σε Αθήνα και Σκόπια για τη συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ

Έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης στην Ελλάδα

Η επόμενη ημέρα της συνάντησης Τσίπρα - Ζάεφ προκαλεί αντιδράσεις και στις δύο χώρες. Στο εσωτερικό ξέσπασε κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης,  ενώ αντίστοιχα με ενδιαφέρον αναμένονται οι εσωτερικές πολιτικές αντιδράσεις στη γειτονική χώρα.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ το Σαββατοκύριακο θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης,  ενώ αναμένεται ο Μάθιου Νίμιτς να επισκεφτεί στις 30 Ιανουαρίου την Αθήνα και ακολούθως τη γειτονική χώρα.

«Με την αδράνειά τους άφησαν να κτίζονται "αλυτρωτικοί Μεγαλέξανδροι". Με την εξωτερική μας πολιτική βάζουμε τέλος στους αλυτρωτισμούς. Ο λαός θα δει και θα κρίνει. Οι συνθήκες φτιάχνονται με τη δράση μας, όχι με ανόητες μεγαλοστομίες αδράνειας» ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter o υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.   

 ΝΔ: ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΣΟΒΑΡΕΙΣ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΛΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

Στη ΝΔ λένε ότι δεν έγιναν σαφείς αναφορές ότι θα αλλάξει το Σύνταγμα των Σκοπίων και πως είναι ανισοβαρείς οι κινήσεις καλής θέλησης που ανακοίνωσε ο Ζόραν Ζάεφ

"Έτσι όπως έρχονται τα πράγματα, η λύση θα πρέπει, κατά πάσα πιθανότητα, να αναζητηθεί σε άλλη συγκυρία, με κατάλληλη προετοιμασία. Και προπαντός αφού η άλλη πλευρά έχει προηγουμένως έμπρακτα αποδείξει ότι ζητά λύση πραγματική όχι πλασματική, που όντως θα οδηγεί στην αρμονική συμβίωση των δύο λαών. Εκτός αν υπάρχουν κάποιοι που για την καρέκλα και μόνο είναι τόσο πρόθυμοι να απεμπολήσουν τα εθνικά συμφέροντα. Σε τελική ανάλυση, σε κάθε Δημοκρατία, είναι ο λαός αυτός που καθορίζει την ιστορία του.  Για μας το ζήτημα κλείνει εδώ. Δεν πρόκειται με κανένα τρόπο να συμμετάσχουμε στα επικίνδυνα παιχνίδια που πάει να στήσει η Κυβέρνηση ούτε να εμπλακούμε στις μεθοδεύσεις της" τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής.    

Η θέση της ΝΔ είναι αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία είπε στον Σκάι πως δεν θα πάει στο συλλαλητήριο στην Αθήνα

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

"Να μην ξύνονται στην γκλίτσα του τσοπάνη τα κόμματα που διαχειρίστηκαν το θέμα 25 χρόνια"  δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στον Σκάι  ενώ η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης  Φώφη Γεννηματά σχολίασε:   

"Η εν κρυπτώ διπλωματία συνεχίζεται. Ο κ. Τσίπρας οφείλει τουλάχιστον να απαντήσει αν ανέλαβε δεσμεύσεις για την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας της ΠΓΔΜ χωρίς προηγούμενη λύση στο πρόβλημα".

"Καλή και απαραίτητη αρχή η αλλαγή ονομάτων στο αεροδρόμιο και την εθνική οδό των Σκοπίων. Θα πρέπει να ακολουθήσουν αλλαγές στο Σύνταγμα και τα σχολικά βιβλία. Και αντιστοίχως εμείς να πάψουμε να στρουθοκαμηλίζουμε βλέποντας μόνο διαβόλους στην άμμο αντί για γείτονες στον ορίζοντα" σημείωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σε ανάρτησή του στο twitter.  

Αλλά και μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων το κλίμα είναι φορτισμένο, με τους Κατσίκη (ΑΝΕΛ) –Ρήγα  (ΣΥΡΙΖΑ) να διαφωνούν έντονα στο «Πρωινό ΑΝΤ1».

 Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΒΑΣΙΛΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

Παρέμβαση έκανε και ο τέως βασιλέας Κωνσταντίνος,  τονίζοντας ότι ενδεχομένως βρισκόμαστε κοντά σε μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα

«Η ελληνικότητα της Μακεδονίας δεν διακυβεύεται από την επιλογή ενός ονόματος. Το δικαίωμά μας όμως να τιμούμε όσα σημαίνει ο συμβολισμός του ονόματος αυτού και την θύμηση όσων είναι χαραγμένων στην ελληνική ψυχή, δεν μπορεί να διαπραγματευτεί μόνο βάσει γεωγραφικών προσδιορισμών και άλλων περιγραφών»

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top