Τζιτζικώστας για Σκοπιανό: Τώρα είναι η ώρα για λύση χωρίς τον όρο «Μακεδονία»!

«Δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να συμφωνήσει στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ χωρίς συνολική λύση»

Τζιτζικώστας για Σκοπιανό: Λύση χωρίς τον όρο «Μακεδονία»

«H χρονική συγκυρία και οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα στα Σκόπια και την ευρύτερη περιοχή είναι ιδανικές και ευνοούν την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση για να πετύχει το βέλτιστο αποτέλεσμα. Δηλαδή, μια πλήρη συμφωνία που δε θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία στην ονομασία του γειτονικού κράτους», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ στον ραδιοφωνικό σταθμό του Πρακτορείου 104,9 FΜ.

«Σε καμία, όμως, περίπτωση», πρόσθεσε, «η κυβέρνηση δε νομιμοποιείται να υποχωρήσει από την εθνική κόκκινη γραμμή, όπως αυτή διαμορφώθηκε πριν από 10 χρόνια στο Βουκουρέστι, επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή. Κι αυτό νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο και πρέπει να είναι ξεκάθαρο».

Σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στη γειτονική χώρα, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε: «Στα Σκόπια έχουν μία νέα κυβέρνηση εδώ και λίγο καιρό. Αφενός η νέα αυτή κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μία πιο διαλλακτική στάση στο θέμα και, αφετέρου, είναι έντονη επιθυμία των Σκοπίων να ενταχθούν στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει τον Ιούλιο του 2018, σε έξι μήνες από τώρα».

«Επομένως, επειδή γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να συμφωνήσει στην ένταξη των Σκοπίων, αν δεν έχει δοθεί μία συνολική λύση στο θέμα της ονομασίας, τότε δεν πρόκειται να προχωρήσει», πρόσθεσε.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ανέφερε ότι όταν μιλάει για συνολική λύση, εννοεί πως μαζί με το θέμα της ονομασίας, η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να δει όλα τα ζητήματα, όπως είναι οι αλυτρωτικές συμπεριφορές και η προπαγάνδα των Σκοπίων όλα αυτά τα χρόνια, δηλαδή να σταματήσει η παραχάραξη της ιστορίας, η χρήση συμβόλων κ.λπ.

«Όλα αυτά πρέπει να ενταχθούν σε μία συνολική λύση που θα διαπραγματευτεί η κυβέρνηση, προκειμένου η λύση αυτή να είναι βιώσιμη», κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top