Φρένο από Βρυξέλλες στην «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο

Κοστέλο: «Οι όροι όπως ‘’καθαρή έξοδος’’ δεν είναι οι πλέον πρόσφοροι»

Φρένο από ΕΕ στην «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο

Σαφές μήνυμα αποστασιοποίησης από τα περί «καθαρής εξόδου» από το μνημόνιο στέλνουν οι Βρυξέλλες.

«Οι όροι όπως ‘’καθαρή έξοδος’’ δεν είναι οι πλέον πρόσφοροι» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κουαρτέτο των δανειστών, Ντέκλαν Κοστέλο, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Διαβάστε ακόμη: Χριστουγεννιάτικος αγώνας δρόμου για 70 προαπαιτούμενα

Την ίδια ώρα, Ευρωπαίος αξιωματούχος έστειλε χθες μήνυμα πως οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα θα εξακολουθήσει να δεσμεύεται από αυτά που υπέγραψε, ακόμη και μετά το τέλος του μνημονίου.

Ανάκληση του μέτρου για τις συντάξεις το 2019 θέλει η κυβέρνηση

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, ο Αλέξης Τσίπρας προσανατολίζεται να θέσει θέμα ανάκλησης του μέτρου μείωσης των συντάξεων το 2019 αν δεν συμμετάσχει τελικώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πρόγραμμα.

Αυτό, φυσικά, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτυγχάνεται χωρίς τη μείωση των συντάξεων ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2019.

Ο ίδιος Ευρωπαίος αξιωματούχος, ωστόσο, ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με τους Ευρωπαίους και όχι μόνο με το ΔΝΤ: «Όλες οι πλευρές πρέπει να παραμείνουν πιστές στη συμφωνία».

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση περιμένει έχει… χριστουγεννιάτικο αγώνα δρόμου για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Όπως είπε ο ίδιος αξιωματούχος έχει ψηφιστεί μόνο το 30% των 110 προαπαιτούμενων ενώ, άλλα 82 προαπαιτούμενα υπολογίζεται ότι πρέπει να υιοθετηθούν στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top