Βαρύ το τίμημα της συμφωνίας – Αλλάζουν όλα στα οικογενειακά επιδόματα

Αγώνας δρόμου για 80 προαπαιτούμενα

Ραντεβού στο αυριανό Eurogroup έδωσαν θεσμοί και ελληνική κυβέρνηση, μετά από τις χθεσινές μαραθώνιες διαβουλεύσεις, οι οποίες κατέληξαν σε τεχνική συμφωνία. Ωστόσο, για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας το τίμημα είναι βαρύ και είναι ενδεικτικό ότι έρχονται νέες επιβαρύνσεις στα μεσαία εισοδήματα, ακόμα κι αν πρόκειται για τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες.

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά περίπου 80 προαπαιτούμενα πρέπει να καλύψει η κυβέρνηση ως το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, προκειμένου να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση και να ξεκινήσουν οι δύσκολες συζητήσεις για το Χρέος και την επόμενη ημέρα μετά από τη λήξη του Προγράμματος.

«Έχουμε συμφωνήσει να κάνουμε όλα τα προαπαιτούμενα όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Θα υπάρχουν νομοσχέδια και πριν από τα Χριστούγεννα και θα υπάρχει και ένα πολυνομοσχέδιο μετά από τα Χριστούγεννα» δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η τεχνική συμφωνία, που ήταν το πρώτο βήμα, έκλεισε με διαβουλεύσεις- εξπρές και όπως αποδείχθηκε, ένα από τα πιο δύσκολα θέματα ήταν τα νέα οικογενειακά επιδόματα. Αν και βρέθηκαν από περικοπές άλλων δαπανών τα 160 εκ. ευρώ που αναζητούνταν, ο νέος χάρτης των επιδομάτων τέκνων φέρνει απώλειες για τρίτεκνους και πολύτεκνους, προκειμένου να ενισχυθούν οι οικογένειες με λιγότερα παιδιά.

Για 1 παιδί το επίδομα φτάνει στα 70 ευρώ αντί 40 ευρώ σήμερα

για 2 παιδιά φτάνει στα 140 ευρώ αντί 80 ευρώ

για 3 παιδιά ως 280 ευρώ αντί 245 ευρώ

Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 140 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί.

Ωστόσο, καταργείται το ειδικό τριτεκνικό- πολυτεκνικό επίδομα των 500 ευρώ ανά τέκνο, ενώ μπαίνουν χαμηλότερα εισοδηματικά όρια για τρίτεκνους- πολύτεκνους.

Αυτοί που καλούνται να επωμιστούν τα βάρη των αλλαγών στα οικογενειακά επιδόματα, είναι τα νοικοκυριά με μεσαία εισοδήματα.

Τρίτεκνη οικογενένεια με εισόδημα 33.000 ευρώ, σήμερα επιδοτείται με 165 ευρώ το μήνα ή 1.980 ευρώ το χρόνο. Με το νέο σύστημα, η επιδότηση πέφτει στα 112 ευρώ το μήνα ή 1.344 ευρώ το χρόνο κι αυτό ισοδυναμεί με μηνιαία απώλεια 53 ευρώ 636 ευρώ το χρόνο.

Τρίτεκνη οικογένεια με εισόδημα 34.000 ευρώ, δηλαδή μόλις 1.000 ευρώ παραπάνω, σήμερα επιδοτείται με 1.500 ευρώ το χρόνο. Με το νέο σύστημα, δεν θα έχει την παραμικρή ενίσχυση. 

Συνολικά το τίμημα της τεχνικής συμφωνίας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μικρό.

Το αίτημα της ελληνικής πλευράς για νέα αναβολή της κατάργησης του χαμηλού ΦΠΑ στα τελευταία νησιά του Αιγαίου, παρέμεινε σε εκκρεμότητα, παρά το ότι υπάρχουν 80 εκατ. ευρώ ως ισοδύναμο. Η κυβέρνηση αποδέχθηκε, τελικά, την πώληση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, παρά τις αντιδράσεις που κορυφώνονται, ενώ πριν καν έλθουν οι Θεσμοί στην Αθήνα, είχε γίνει αποδεκτό το να αποφασίζονται εφεξής οι απεργίες από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων. Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζεται το ότι οι εργαζόμενοι θα ικανοποιούνται πρώτοι και ως το ποσό των 9.669 ευρώ σε εκκαθαρίσεις εταιριών.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι, πάντως, ότι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ντομπρόβσκις ενώ καλωσόρισε τη συμφωνία, κάλεσε την ελληνική πλευρά να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top