7 + 1 ερωτήσεις στον Νότη Μαριά

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται αλλαγή πορείας» δηλώνει ο ευρωβουλευτής, σημειώνοντας πως η Ελλάδα δεν αξιοποιεί τους φίλους της στην Ευρώπη

7 + 1 ερωτήσεις στον Νότη Μαριά

Συνέντευξη στον Πέτρο Κατσαβριά (pkatsavrias@star.gr)

Αυτήν την εβδομάδα, στις 7 + 1 ερωτήσεις του star.gr απαντά ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος του κόμματος «Ελλάδα – Ο άλλος δρόμος», Νότης Μαριάς.

1. Ο «Άλλος δρόμος» που προτείνετε ποιος είναι;

Το Κόμμα μας «ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» είναι ένα κίνημα Πατριωτικό και Δημοκρατικό, το οποίο ως στόχο έχει να ενώσει όλους τους Έλληνες, προκειμένου να υπερβούμε τις διαχωριστικές γραμμές, γιατί ο αγώνας είναι κοινός: Παλεύουμε όλοι μαζί ενωμένοι να πετάξουμε την τρόικα και τους δανειστές έξω από την Πατρίδα μας. Δεν πιστεύουμε στους οικονομικούς μονόδρομους, που ακολούθησαν και ακολουθούν οι μνημονιακοί πολιτικοί, οι οποίοι κυβέρνησαν και κυβερνούν την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και φτωχοποιούν τον λαό και τη χώρα. Εμείς έχουμε άλλα όνειρα! Αγωνιζόμαστε για μια Πατρίδα, ελεύθερη από εξαρτήσεις και υπερήφανη!  

2. Σημαία του πολιτικού σας βίου είναι η πλήρης αντίθεσή σας με τα μνημόνια και την πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση, όμως, έχει διαμηνύσει πως σε λίγους μήνες, τον Αύγουστο του 2018, τα μνημόνια τελειώνουν οριστικά….

Σύμφωνα με το καταστατικό του ΕSM, χώρα η οποία έχει δανειστεί από τον Οργανισμό αυτόν, παραμένει σε καθεστώς μνημονιακής εποπτείας έως ότου εξοφλήσει το 75% των χρεών της. Ο κ. Τσίπρας, συνεπώς, λέει ψέματα και δεν είναι η πρώτη φορά, για την δήθεν έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Είναι λοιπόν και παραμένει επίκαιρη και ρεαλιστική η αντίθεση μεταξύ μνημονίου και αντιμνημονίου και αν δεν ανατραπούν από τον λαό μας, τα μνημόνια θα ισχύσουν για αρκετές δεκαετίες και το Κατοχικό Ταμείο για 99 χρόνια!

3. Το κόμμα σας θα κατέβει στις επόμενες εθνικές εκλογές; Εσείς θα θέσετε υποψηφιότητα;

Προετοιμαζόμαστε και κάνουμε αξιολόγηση υποψηφίων για να είμαστε παρόντες όποτε γίνουν βουλευτικές εκλογές. Βεβαίως, θα είμαστε παρόντες και στις Ευρωεκλογές. 

4. Πως βλέπετε το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τι ρόλο μπορεί να έχει η Ελλάδα σε αυτό;

Η οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης, η οποία στηρίζεται στη λιτότητα και στη βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή, έχει αποτύχει πλήρως. Και αυτό το αποδεικνύει η οικονομική διάλυση του Ευρωπαϊκού Νότου που γέμισε με εκατομμύρια φτωχούς και με τεράστιες στρατιές ανέργων. Το αποδεικνύει η Ελλάδα, την οποία η τρόικα μετέτρεψε σε ένα απέραντο κοινωνικό νεκροταφείο με συντάξεις και μισθούς πείνας, αλλά το αποδεικνύει και η Γερμανία, η οποία συσσωρεύει  τεράστια εμπορικά πλεονάσματα λόγω της Ευρωζώνης. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται αλλαγή πορείας. Οι Ευρωπαϊκοί Προϋπολογισμοί επιβάλλεται να είναι αναπτυξιακοί και κοινωνικοί. Επίσης, αντί να στηρίζουν χώρες με συμπεριφορές εχθρικές και αντιδημοκρατικές όπως η Τουρκία και η Αλβανία, πρέπει να προβλέπουν δράσεις και να δίνουν κονδύλια για την ανάπτυξη του φτωχού Ευρωπαϊκού Νότου και της Ελλάδας, η οποία επωμίζεται ένα δυσβάσταχτο χρέος το οποίο είναι επονείδιστο και πρέπει να διαγραφεί. Τέλος, άμεσα πρέπει να θεσπιστεί ευρωπαϊκό κατώτατο εγγυημένο εισόδημα,  ευρωπαϊκό κατώτατο επίδομα ανεργίας καθώς και  ευρωπαϊκός κατώτατος μισθός.

5. Πως σχολιάζετε την πρόσφατη δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ πως με το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας σώθηκαν οι τράπεζες σε βάρος των πολιτών;

Η πλήρης αποτυχία των μνημόνιων εξηγείται σήμερα και από την απολογία, αλλά και «κυνική» ομολογία του απερχόμενου Πρόεδρου του Eurogroup, τον οποίο έχω πολλές φορές κατηγορήσει για διγλωσσία και υποκρισία στο Ευρωκοινοβούλιο. Δεν μπορεί πχ να είσαι Πρόεδρος του Eurogroup,  όπως είναι ο Ντάισελμπλουμ, να επιβάλλεις σκληρή φορομπηχτική πολιτική στην Ελλάδα και ο ίδιος ως Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας να δημιουργείς φορολογικούς παράδεισους. Επίσης, είναι πολιτική αναλγησία να επιβάλλεις υπέρογκους φόρους στον Ελληνικό λαό, να τον φτωχοποιείς και να τον εξαθλιώνεις και στη συνέχεια με τα έσοδα από αυτούς τους φόρους να χρηματοδοτείς τις τράπεζες οι οποίες βγάζουν στο σφυρί τα σπίτια των Ελλήνων.

6. Στην Ελλάδα συχνά μιλάμε για σταθερούς φίλους και πολέμιους της χώρας μας στην Ευρώπη. Από την εμπειρία σας και τις επαφές σας, ισχύουν ή πρόκειται για στερεότυπα;

Αυτό είναι αλήθεια, υπάρχουν φίλοι και πολέμιοι. Υπάρχουν και σχετικά ουδέτεροι, αλλά και ένα μεγάλο πρόβλημα: Οι Ελληνικές Κυβερνήσεις δεν αξιοποίησαν και δεν αξιοποιούν τους φίλους, δεν προστάτευσαν και δεν προστατεύουν τη χώρα από τους πολέμιους, αλλά και ούτε προσέγγισαν ή προσεγγίζουν τους ουδέτερους. Απεναντίας και δυστυχώς,  όντας υποταγμένες, αποδέχθηκαν τα μνημόνια και τη λιτότητα και εξαθλίωσαν τον Ελληνικό λαό.

7. Είχατε καλέσει την ΕΚΤ να δώσει 800 εκατ. ευρώ για να εξοφλήσει τα ομόλογα των μικροομολογιούχων, οι οποίοι πρέπει να περιμένουν μέχρι το 2042 για να πάρουν τα χρήματά τους. Ο Ντράγκι σας απάντησε τότε πως θα το εξετάσει. Υπάρχει κάτι νεότερο στο θέμα;

Επειδή είμαστε πρακτικοί άνθρωποι, στις 13/9/2017 κατάθεσα τροπολογία στο Ευρωκοινοβούλιο με την οποία ζητώ να πάρουν τα λεφτά τους τώρα, οι μικροομολογιούχοι. Εμείς λέμε όταν ξεκινήσει, επιτέλους, και στην Ελλάδα η ποσοτική χαλάρωση αντί να αγοράσουν ο κ. Στουρνάρας και ο κ. Ντράγκι τα ομόλογα των τραπεζών, να αγοράσουν προνομιακά τα ομόλογα των μικροομολογιούχων, για να πάρουν οι άνθρωποι τα λεφτά τους τώρα. Δυστυχώς το αίτημά μας ακόμη εκκρεμεί αλλά εμείς είμαστε παρόντες και θα αγωνιζόμαστε μέχρι να πάρουν οι άνθρωποι τα λεφτά τους και να δικαιωθούν.

8. Βάσει στοιχείων, είσαστε ο ευρωβουλευτής με τις περισσότερες ομιλίες και τροπολογίες. Υπάρχει κάποια που θα ξεχωρίζατε και για ποιο λόγο;

Κάθε ομιλία και τροπολογία στο Ευρωκοινοβούλιο έχει το δικό της πολιτικό και κοινωνικό ειδικό βάρος, ανάλογα με το θέμα και τον χρόνο που τίθεται, αλλά κυρίως με τη συνέχεια και τη συνέπεια με την οποία το υποστηρίζεις ή το αντιμάχεσαι. Για εκείνο που με «κατηγορούν», μάλιστα, οι συνάδελφοί μου είναι για τις πολύ σταθερές απόψεις και αγώνες μου.

Η ομιλία η οποία έτυχε πολύ μεγάλης αποδοχής, από το Ελληνικό κοινό, αλλά και από τους φιλέλληνες Ευρωβουλευτές ήταν αυτή που πραγματοποίησα  στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στις 8/7/2015. Στην ομιλία μου αυτή κατήγγειλα το ανθελληνικό ντελίριο του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Βέμπερ και του είπα χαρακτηριστικά να πει στην κα Μέρκελ να εξοφλήσει τις Γερμανικές Πολεμικές Επανορθώσεις και μετά να μιλάει για αξιοπρέπεια, αλλά και να σταματήσει να «κουνάει το δάκτυλο» στον Ελληνικό λαό, που φτωχοποίησε η μερκελική λιτότητα. 

Διαβάστε ακόμη:

7 + 1 ερωτήσεις στον Μάριο Γεωργιάδη

7 + 1 ερωτήσεις στην Κατερίνα Μάρκου

7 + 1 ερωτήσεις στον Βασίλη Κορκίδη

7 + 1 ερωτήσεις στη Φωτεινή Πιπιλή

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top