Εκτός ελέγχου κρατικών ενισχύσεων τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, σύμφωνα με την Κομισιόν

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Κομισιόν: Παράνομες οι ενισχύσεις στα ΕΑΣ

Η Κομισιόν απεφάνθη σήμερα ότι  τα ελληνικά μέτρα για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (HDS - EAΣ) δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ελέγχου των κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ επειδή προστατεύουν τα ουσιώδη συμφέροντα ασφάλειας της Ελλάδας, ωστόσο, η Ελλάδα συνεχίζει να οφείλει να ανακτήσει μέχρι και 55 εκατομμύρια ευρώ δημόσιας στήριξης για «πολιτικές δραστηριότητες» των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, οι οποίες στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό κατά παράβαση των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ.

Σύμφωνα με εμπεριστατωμένη έρευνα της Κομισιόν η συντριπτική πλειοψηφία των ενισχύσεων προς την ΕΑΣ δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ελέγχου των κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ επειδή εξυπηρετούσαν τα ελληνικά συμφέροντα ασφαλείας.

Όμως από αυτές εξαιρούνται 55 εκατ. Ευρώ για πολιτικές δραστηριότητες που αποτελούσαν παράνομη κρατική ενίσχυση κατά παράβαση των κανόνων της ΕΕ.

Δεδομένου ότι η ΕΑΣ ήταν μια επιχείρηση που αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες, οι όροι αυτοί καθορίζονται στις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ του 2004 για τις κρατικές ενισχύσεις διάσωσης και αναδιάρθρωσης προβληματικών επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, θα απαιτούσαν από την Ελλάδα να υποβάλει ένα αξιόπιστο σχέδιο αναδιάρθρωσης για την αποκατάσταση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας της εταιρείας καθώς και να προτείνει αντισταθμιστικά μέτρα για την άμβλυνση των στρεβλώσεων του ανταγωνισμού που δημιουργεί η ενίσχυση.

Ελλείψει σχεδίου αναδιάρθρωσης και αντισταθμιστικών μέτρων, η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα αυτά αποτελούν παράνομη κρατική ενίσχυση, η οποία τώρα πρέπει να ανακτηθεί από την Ελλάδα.
 
Η Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα S.A. (ή Ελληνική Αμυντική Συστημική Α.Ε. - HDS) είναι ελληνική εταιρεία, η οποία είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου. Τα HDS παρήγαγαν τόσο προϊόντα που σχετίζονται με την άμυνα (π.χ. πεζικά όπλα, πυρομαχικά, όπλα, δεξαμενές καυσίμων αεροσκαφών), καθώς και προϊόντα πολιτικής χρήσης (π.χ. μικρά πιστόλια, εκρηκτικά για κατασκευαστικά έργα, πυροτεχνήματα).

Κατά την περίοδο 2004-2011, η Ελλάδα χορήγησε ορισμένα μέτρα στήριξης στην HDS. Τα μέτρα αυτά περιελάμβαναν άμεση επιχορήγηση από το κράτος ύψους € 10 εκατ., Αύξηση κεφαλαίου € 158 εκατ. Και πολλές κρατικές εγγυήσεις για δάνεια ύψους μέχρι € 942 εκατ.

Στα μέσα του 2013, στο πλαίσιο της τακτικής επανεξέτασης του παρελθόντος προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας του ΕΤΧΣ, η Ελλάδα ανέλαβε την υποχρέωση να λάβει αμετάκλητη απόφαση σχετικά με το μέλλον της ΕΑΣ.

Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα έχει διαχωρίσει αποτελεσματικά την προηγούμενη οντότητα ΕΑΣ σε εταιρεία για προϊόντα που σχετίζονται με την άμυνα και μια ξεχωριστή εταιρεία για πολιτικές δραστηριότητες.

Η πρώτη εταιρεία για προϊόντα που σχετίζονται με την άμυνα ονομάζεται Hellenic Defense Systems Industrial Commercial Ltd (στρατιωτική μονάδα HDS).

Η χωριστή εταιρεία για αστικές δραστηριότητες είναι η μόνη που μπορεί να επιστρέψει την παράνομη κρατική ενίσχυση και πρόκειται να εκκαθαριστεί. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top