Παυλόπουλος: Αναγκαία η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους από την ΕΚΤ

Η ΕΕ οφείλει να εξελιχθεί σε δύναμη που θα υπερασπίζεται αρχές και αξίες

Παυλόπουλος: Να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους η ΕΚΤ

Την ανάγκη για μια ισχυρή ενοποιημένη Ευρώπη, με θεσμική και πολιτική συνοχή του όλου ευρωπαϊκού οικοδομήματος, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας στο 4ο Τριετές Συνέδριο της Αθήνας -που διεξάγεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών- με κεντρικό θέμα «Αλλάζει αυτός ο κόσμος;».

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η μορφή, την οποία θα πάρει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα μετά το πέρας της ευρωπαϊκής ενοποίησης είναι μια ομοσπονδιακή σύνδεση των κρατών-μελών, που εδράζεται στην, αρχή της αλληλεγγύης, με μια διακυβέρνηση, η οποία στηρίζεται στο σεβασμό της δημοκρατικής αρχής μέσω των θεσμικών αντηρίδων της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση η ΕΕ θα πρέπει να ενισχύσει το θεσμικό πλαίσιο για τη λήψη αποφάσεων τόσο στην ενιαία εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας, όσο και στην οικονομική διακυβέρνηση με τη θεσμική κατοχύρωση του Eurogroup, με την ενίσχυση των εποπτικών αρμοδιοτήτων της ΕΚΤ και με τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε  πως ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπερβαίνει τους λαούς της και είναι, κυριολεκτικώς, πλανητικός με την έννοια ότι ο ρόλος αυτός είναι υπαρξιακός για την πορεία της ανθρωπότητας στο σύνολό της, αναφορικά με την εκπλήρωση του προορισμού της.

Συμπλήρωσε όμως ότι ο ρόλος της δεν είναι αμιγώς οικονομικός, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δημιουργήθηκε για να κατακτήσει, με κάθε κόστος, την παγκόσμια οικονομική κορυφή. Ακόμη περισσότερο, και πάλι με βάση τους όρους δημιουργίας της, η Ευρωπαϊκή Ένωση -βεβαίως πάντοτε υπερασπιζόμενη τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία των κρατών-μελών, που είναι και δικά της σύνορα, δική της εδαφική ακεραιότητα και δική της κυριαρχία- δεν είναι προορισμένη να καταστεί η ισχυρότερη, παγκοσμίως, στρατιωτική δύναμη.

«Ο πλανητικός ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνίσταται στο ότι -με βάση την Ιστορία της, τον Πολιτισμό της και τις συνθήκες γέννησης του οράματος που οδηγεί τα βήματα της ολοκλήρωσής της- οφείλει να εξελιχθεί στη δύναμη εκείνη που θα υπερασπισθεί υπαρξιακές, για την ανθρωπότητα, αρχές και αξίες: τις αξίες της Ειρήνης, της Δημοκρατίας -ειδικότερα της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας- και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου -κυρίως δε των Δικαιωμάτων που συνδέονται αρρήκτως με την έννοια της Δικαιοσύνης, ιδίως δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης» συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.  

Ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε ακόμα ότι το όλο εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, πρέπει να συνδυασθεί και με τη δημιουργία και αποτελεσματική λειτουργία αξόνων δράσης, στους τομείς της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας και, δεύτερον, της Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής και χαρακτήρισε αρνητικό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν παρενέβη ενεργώς όσο θα έπρεπε στα τεκταινόμενα λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή και, κατά συνέπεια, και στη χάραξη αποτελεσματικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του ISIS.   

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ακόμα ότι  κρίνονται αναγκαίες οι εξής τομές ως προς συγκεκριμένους θεσμούς της Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

Πρώτον, απαιτείται η ολοκλήρωση των θεσμικών μεταβολών, μέσω των οποίων θα προσδιορισθεί επακριβώς -υπό όρους Ευρωπαϊκού Κράτους Δικαίου- η όλη οργάνωση και λειτουργία του Eurogroup. Έτσι ώστε να πάψει να υφίσταται η κατά τη νομολογία του ΔΕΕ θεσμική «αφάνεια» του Eurogroup..

Δεύτερον, απαιτείται ο άμεσος εφοδιασμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) με όλα εκείνα τα θεσμικά μέσα, με τα οποία μπορεί να φέρει σε πέρας την, κατά τον προορισμό της, αποστολή της.

Όπως εξήγησε, η  ανάγκη διασφάλισης στην ΕΚΤ των κατάλληλων μέσων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη γίνεται ακόμη πιο επιτακτική, λόγω του ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται μπροστά σε μια τεραστίων διαστάσεων κρίση χρέους, η οποία φέρνει στην επικαιρότητα τη θεωρία της «Στιγμής Μίνσκι» ή της «Στιγμής του Τσακαλιού» («Minsky Moment», «coyote Moment»).

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top