Κριτική στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής και με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών

Το καλεί να αποκαθιστά την πραγματικότητα όταν διαπιστώνονται σφάλματα

Κριτική στο Γραφείο Προϋπολογισμού με ανακοίνωση ΥΠΟΙΚ

Κριτική στο  Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής για τις προβλέψεις του  άσκησε και το Υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του, ύστερα από τις επικριτικές επίσης δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και του ίδιου του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Διαβάστε επίσης:   «Αδειάζουν» το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής για το χρέος Τσακαλώτος και Βούτσης   

«Το υπουργείο Οικονομικών σέβεται απόλυτα την ανεξαρτησία του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, όπως και άλλων αντίστοιχων φορέων, και δε συνηθίζει να σχολιάζει τις εκθέσεις και τις απόψεις που εκφέρονται από τα μέλη του. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οφείλει να αποκαθιστά την πραγματικότητα όταν διαπιστώνονται σφάλματα» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο.  

Ειδικότερα, για τις δαπάνες τόκων το ΥΠΟΙΚ αναφέρει:

«Οι εκτιμήσεις για τις δαπάνες τόκων που αναφέρονται στην τριμηνιαία έκθεση Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2017 του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (σελ. 12) δεν είναι ακριβείς. Οι εκτιμήσεις αυτές ανάγονται στα τέλη του 2013  όπου, μεταξύ άλλων, τα επιτόκια ήταν πολύ υψηλότερα και δεν είχαν εφαρμοστεί τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τα οποία αποφασίστηκαν στο Eurogroup του Μάιου του 2016. Σημειώνεται, επίσης, ότι το 2013 το δημόσιο χρέος είχε σε ποσοστό 80% κυμαινόμενα επιτόκια. Είναι επομένως άστοχο να προβαίνει κανείς σήμερα σε προβλέψεις για την περίοδο 2023-2026 με βάση στοιχεία που ίσχυαν πριν από τέσσερα χρόνια». 

Καταλήγει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών για το ίδιο ζήτημα;

«Με βάση τα νέα στοιχεία και τις εκτιμήσεις του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, οι τόκοι για την περίοδο 2021-2026 θα είναι μειωμένοι από 24% έως και 36% σε σχέση με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, ανάλογα με τις παραδοχές που  χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό τους.

Σε κάθε περίπτωση ο υπολογισμός των τόκων, στο μέτρο που το μεγαλύτερο μέρος δανεισμού έχει ακόμη κυμαινόμενο επιτόκιο,  εξαρτάται προφανώς από τη μέθοδο πρόβλεψης των επιτοκίων. Κατά συνέπεια, σε τόσο μακρινές περιόδους, η πιθανότητα σοβαρών αποκλίσεων είναι μεγάλη. Συνεπώς ο υπολογισμός αυτός επιβάλλεται να αναθεωρείται σε τακτά χρονικά διαστήματα».

Τέλος, το ΥΠΟΚ παραθέτει πίνακα με τα επίσημα στοιχεία για τις δαπάνες τόκων τα οποία αναφέρονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top