Ολοκληρώθηκε το Eurogroup - Παραμένει πρόεδρος ο Ντάισελμπλουμ ως τον Ιανουάριο

Τι αποφασίστηκε για τον ρόλο του ESM

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup - Παραμένει ο Ντάισελμπλουμ

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θα παραμείνει Πρόεδρος του Eurogroup ακόμα και μετά το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ολλανδία, με τη συναίνεση των Κρατών Μελών της ευρωζώνης, ως το τέλος της κανονικής του θητείας τον Ιανουάριο, ανακοινώθηκε πριν από λίγο στο Λουξεμβούργο, όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του Star Θ, Αθανασίου.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ενημέρωσε τους ομολόγους του πως η κυβέρνηση θα σχηματιστεί στις 28 Οκτωβρίου και ενημέρωσε πως θα ήθελε να παραμείνει ως το τέλος της θητείας του. Η εκλογή του νέου Προέδρου θα γίνει στη συνεδρίαση της 4ης Δεκεμβρίου και ο νέος Πρόεδρος θα αναλάβει με το νέο έτος. Οι υποψηφιότητες θα κατατεθούν τις τελευταίες δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές.

H βασική συζήτηση του Eurogroup ήταν αυτή που αφορούσε το μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και ειδικότερα τον ρόλο του ESM, σε περιόδους κρίσεων, τον ρόλο του στην τραπεζική αγορά και τέλος το πως θα διοικείται και πως θα ενταχθεί στο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος ενημέρωσε τον Τύπο ότι οι Υπουργοί συμφώνησαν να μην αλλάξει η συνθήκη του ESM, και κατά συνέπεια να παραμείνει διακρατικός, χωρίς να αποκλείουν στο απώτερο μέλλον να ενταχθεί στην κοινοτική δομή. Ο μελλοντικός του ρόλος και τα πιθανά μελλοντικά εργαλεία που θα τον συνοδεύουν θα εξεταστούν τους επόμενους μήνες.

Ο Επικεφαλής του ESM Kλάους Ρέγκλιγκ κατά την τοποθέτησή του επεσήμανε για το θέμα ότι ο ESM πρέπει στο μέλλον να έχει μεγαλύτερο ρόλο και στο σχεδιασμό των προγραμμάτων διάσωσης και σε συνεργασία με την Κομισιόν να αποκτήσει και τα μέσα να τα ελέγχει.

Aπαντώντας σε ερώτηση του Star για το αν και κατά πόσο ο ΕSM στο μέλλον θα αποκτήσει κάποιο από το προσωπικό της DGECFIN (γενική διεύθυνση οικονομικών της Κομισιόν) για να ασκήσει αυτόν τον ελεγκτικό ρόλο, απάντησε ότι "προς το παρόν η συζήτηση είναι για το πως θα μεταβιβάσει ο ένας οργανισμός στον άλλον εμπειρία και τεχνογνωσία". Ο ίδιος ο Επικεφαλής του ESM απαντώντας στην ίδια ερώτηση εξήγησε ότι αυτό, για νομικούς λόγους δεν μπορεί να γίνει και τόνισε ότι ο ελεγκτικός ρόλος της Κομισιόν περιγράφεται επακριβώς στις συνθήκες .

Ισχυρή συμφωνία επήλθε και για την πιθανή μελλοντική συμβολή του ΕSM στην υποστήριξη της τραπεζικής ένωσης και ειδικότερα για το ταμείο εκκαθάρισης τραπεζών, κάτι που ανοίγει το δρόμο και για την εγγύηση καταθέσεων.

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τη μείωση της φορολογίας της εργασίας, στο πλαίσιο των συστάσεων του ΟΟΣΑ. Αυστρία, Γαλλία και Βέλγιο ανέφεραν τις εμπειρίες που αποκόμισαν από την δική τους προσπάθεια και με τη συμβολή της Κομισιόν αναζήτησαν τρόπους για να αντικαταστήσουν τα έσοδα που χάνονται από την κίνηση αυτή.

Σε ό,τι αφορά την αποχώρηση του Bόλφγκαγκ Σόιμπλε, ο Γερούν Ντάισελμπλπουμ ενημέρωσε τον Τύπο ότι "μια σειρά από συνάδελφοι επανέφεραν στην μνήμη τους πολλές στιγμές, με πρωταγωνιστή τον Γερμανό πολιτικό", ο οποίος όπως είπε "βρίσκεται 45 χρόνια στην εσωτερική πολιτική, και ήταν ενεργός τόσο στο σχηματισμό του κοινού νομίσματος όσο και της ίδιας της ΕΕ και την ΕΕ". "Ήταν ενεργός στα χρόνια της κρίσης", τόνισε και εξήγησε: “κάποιοι λένε ότι ο Σόιμπλε ήταν επιβλητικός λόγω της Γερμανίας, αλλά όχι έχει να κάνει με την σοφία του, την εμπειρία του και την βαθιά του πίστη στην Ευρώπη” είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

“Πάντα πίστευα ότι πάντα έβαζε το σταθερό και μακροπρόθεσμο συμφέρον του ευρώ πάντα πάνω  από όλα, τον ευχαριστήσαμε και του ευχηθήκαμε ό,τι καλύτερο”, κατέληξε ο Πρόεδρος του Eurogroup.

To Εurogroup ενέκρινε και την 6η έκθεση μετά το πρόγραμμα για την Πορτογαλία. 

Του απεσταλμένου του  Star στο Λουξεμβούργο Θάνου  Αθανασίου    

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top