Ντράγκι - Ντάισελμπλουμ: Στόχος να επισπευθούν οι έλεγχοι στις ελληνικές τράπεζες πριν τον Αύγουστο του 2018

Με τις πιέσεις του ΔΝΤ πείστηκαν οι Ευρωπαίοι εταίροι να γίνουν νωρίτερα, λόγω της προοπτικής εξόδου από το μνημόνιο

Εταίροι: Πριν τον Αύγουστο ’18 οι τραπεζικοί έλεγχοι

Τη συμβιβαστική κίνηση της ευρωπαϊκής πλευράς απέναντι στις πιέσεις του ΔNT, δηλαδή την επίσπευση των κεφαλαιακών ελέγχων των ελληνικών τραπεζών, πριν τελειώσει το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, προανήγγειλαν με χθεσινές τους δηλώσεις, ο Μάριο Ντράγκι και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Τα τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι προγραμματισμένα για τον Οκτώβριο του 2018, οπότε και θα γίνονταν και των ελληνικών τραπεζών. Όμως, με τις πιέσεις του ΔΝΤ πείστηκαν οι Ευρωπαίοι εταίροι να γίνουν νωρίτερα, λόγω της προοπτικής εξόδου από το μνημόνιο.

Όπως είπαν τόσο ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όσο και ο επικεφαλής του Eurogroup, στόχος τους είναι οι έλεγχοι στις ελληνικές τράπεζες να ολοκληρωθούν πριν από τη λήξη του προγράμματος, που είναι τον Αύγουστο του 2018. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγή της ΕΚΤ που επικαλείται το Reuters, τα τεστ αντοχής πιθανότατα θα ολοκληρωθούν στις αρχές Μαΐου.

Αισιόδοξος ο Ντάισελμπλουμ για την Ελλάδα στις συναντήσεις του

Σκοπός είναι με το να γίνουν έλεγχοι νωρίτερα, να υπάρχει ο χρόνος ώστε να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια από τη δανειακή σύμβαση των 86 δις ευρώ, είτε οι τράπεζες να προβούν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, εάν υπάρξουν ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης.

Σημειώνεται ότι από τη δανειακή σύμβαση των 86 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι το μέγιστο ποσό που μπορεί να απορροφηθεί έως τον προσεχή Αύγουστο είναι συνολικά 50 δις ευρώ.

Ντράγκι: «H ΕΚΤ ενδέχεται να επισπεύσει τα stress tests της το επόμενο έτος»

«H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να επισπεύσει τα stress tests της το επόμενο έτος», δήλωσε ο επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι, απαντώντας σε ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για το εάν οι εποπτικές αρχές σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν νωρίτερα ελέγχους στην υγεία των ελληνικών τραπεζών.

«Ο SSM (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) θα λάβει την απόφασή του με πλήρη ανεξαρτησία» είπε και επεσήμανε: «και αυτό που σχεδιάζει να κάνει ο SSM το επόμενο έτος είναι να πραγματοποιήσει το stress tests, πιθανότατα να κάνει ένα εμπροσθοβαρές stress test και βασικά ο SSM έστειλε στο ΔΝΤ επιστολή που αφορά ακριβώς αυτή την αναμενόμενη γραμμή δράσης».

Ντάισελμπλουμ: «Καθώς κατευθυνόμαστε προς το τέλος του προγράμματος πρέπει να διασφαλίσουμε αν οι τράπεζες είναι ασφαλείς»

Υπέρ του να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών πριν ολοκληρωθεί το 3ο μνημόνιο τάχθηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Βέβαια, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε αναρμόδιος να απαντήσει για το αν θα απαιτηθούν stress tests ή έλεγχοι χαρτοφυλακίου, ωστόσο επισήμανε ότι «καθώς κατευθυνόμαστε προς το τέλος του προγράμματος πρέπει να διασφαλίσουμε αν οι τράπεζες είναι ασφαλείς, εάν θα επιβιώσουν ή όχι». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top