Στις καλένδες το χρέος! «Μετά τη λήξη του προγράμματος οι αποφάσεις» λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM

«Οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους»

Στις καλένδες το χρέος! «Μετά τη λήξη του προγράμματος οι αποφάσεις» λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM

Στις καλένδες παραπέμπεται το θέμα του ελληνικού χρέους, καθώς μετά την Κριστίν Λαγκάρντ που άναψε πράσινο φως για να μετατεθεί προς το μέλλον η σχετική συζήτηση ήρθε και ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM να μεταθέσει τις αποφάσεις για μετά τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή για μετά το καλοκαίρι του 2018.

«Σημειώσαμε πρόοδο στο τελευταίο Eurogroup, η Ελλάδα συμφώνησε σε ένα πολύ εντυπωσιακό πακέτο μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει 140 μέτρα. Αυτό κλείνει την δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM και η Ελλάδα εφαρμόζει τώρα αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Όπως έχουμε δηλώσει στο παρελθόν, αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μία συζήτηση αναφορικά με μία αξιόπιστη στρατηγική που θα εξασφαλίζει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο ώστε το ΔΝΤ να μπορέσει να καταλήξει στο δικό του πρόγραμμα για την Ελλάδα. Είχαμε μία καλή πρώτη συζήτηση αλλά δεν καταλήξαμε ακόμη σε συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε ενδεχόμενη απόφαση για την ελάφρυνση χρέους θα ληφθεί τον Αύγουστο του 2018, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος της Ελλάδας με τον ESM. Οι Ευρωπαίοι έχουν δείξει στο παρελθόν ότι είναι έτοιμη να συμβάλουν στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Όλες οι αποφάσεις για να ξεκλειδωθεί η επόμενη εκταμίευση μπορούν να ληφθούν τον Ιούνιο μετά το επόμενο Eurogroup, αλλά πρέπει να δράσουμε γρήγορα» είπε χαρακτηριστικά ο Ρολφ Στράουχ μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα Expansion 

O ίδιος συνέδεσε την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ενώ εκτίμησε ότι η χώρα θα έχει πολλές ευκαιρίες για να ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές εφόσον ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών μέσω των μεταρρυθμίσεων.

«Οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους. Πολλά μέτρα που εγκρίθηκαν κατά τα προηγούμενα έτη παρείχαν επαρκή δημοσιονομικό χώρο στη χώρα. Οι ευεργετικοί όροι δανεισμού μας σε σύγκριση με τη χρηματοδότηση της αγοράς αποφέρουν εξοικονομήσεις μέχρι 6% του ΑΕΠ το 2016, γεγονός που συνέβαλε σημαντικά στη βιωσιμότητα του χρέους. Ωστόσο, υπάρχουν νέα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, εάν είναι απαραίτητο και εάν η Ελλάδα συμμορφωθεί πλήρως με το πρόγραμμα. Αυτά περιλαμβάνουν την περαιτέρω αναβολή καταβολής των τόκων και την παράταση της διάρκειας των δανείων» κατέληξε.

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top