Το παρασκήνιο του Eurogroup: Πήγε για μαλλί ο Τσακαλώτος και βγήκε κουρεμένος!

Ούτε απόφαση για το χρέος ούτε έγκριση για την εκταμίευση της δόσης

Σε μεγάλη κόντρα μεταξύ του Σόιμπλε από τη μια μεριά και του Πόλ Τόμσεν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την άλλη εξελίχθηκε το χθεσινό Eurogroup και τελικά την πλήρωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος  δεν πήρε ουσιαστικά…  τίποτε!

Σόιμπλε και Τόμσεν διαφώνησαν για το ποιά θα είναι τα πλεονάσματα και η πορεία του χρέους μετά το 2022. Ο Τόμσεν θεωρεί μη ρεαλιστικά τα πλεονάσματα πάνω από 1,5%,  σε αντίθεση με τον Σόιμπλε,  ο οποίος  έριξε στο τραπέζι πλεονάσματα 2,2% έως και το 2060.

"Χθες κατέρρευσε ο μύθος του σκληρού Σόιμπλε που δεν θέλει να δώσει το χρέος και του καλού Τόμσεν που θέλει τη ρύθμιση του χρέους. Ενώ όλοι λένε ότι ο Σόιμπλε ήταν εποικοδομητικός, ο Τόμσεν έκανε ανάλυση ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης" μετέδωσε από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής του Star Θάνος  Αθανασίου.  

Σόιμπλε και Τόμσεν δεν τα βρήκαν ούτε για το ποιές θα είναι οι παρεμβάσεις στο χρέος μετά το 2018.  "Ορισμένοι από τους συναδέλφους είπαν μάλιστα στο τέλος: Δεν είμαστε δα και μέτοχοι του ΔΝΤ. Και μάλιστα δεν ήμουν εγώ αυτός" διαμήνυσε  ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Ο Σόιμπλε επέβαλε και πάλι ότι οι παρεμβάσεις στο χρέος θα εφαρμοστούν μόνο "αν χρειαστεί". Μάλιστα,  αυτό παρέμεινε γραμμή του Eurogroup, με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να το επαναλαμβάνει κι αυτός το "αν χρειαστεί” με έμφαση, τουλάχιστον τρεις φορές.

Το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να φθάσουν σε έναν συμβιβασμό που θα προσφέρει έναν καθαρό διάδρομο στην Ελλάδα" δήλωσε από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος,  ενώ μπροστά στο αδιέξοδο όλες οι πλευρές αποφάσισαν να παγώσουν οι αποφάσεις έως το Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι η κυβέρνηση ψήφισε ένα βαρύ πακέτο μέτρων 5 δισ. ευρώ και χθες πήρε μόνο καλά λόγια και υποσχέσεις. Δεν πήρε το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, δεν πήρε έγκριση για την εκταμίευση της δόσης και βέβαια δεν πήρε μια συμφωνία για το χρέος. Πήρε μόνο  λιτότητα με υψηλά πλεονάσματα 3,5% τουλάχιστον έως το 2022.

Η συνεδρίαση ήταν γεμάτη εντάσεις. Μάλιστα,  μετά από τέσσερις ώρες συνεδρίασης Ντάισελμπλουμ, Σόιμπλε, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Λεμέρ και ο Τόμσεν πρότειναν στον Ευκλείδη Τσακαλώτο την είσοδο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά να εκταμιεύσει το ποσό που του αναλογεί από το 2018 εν είδη πιστοληπτικής γραμμής στήριξης. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών το απέρριψε φοβούμενος ότι θα κατηγορηθεί ότι φέρνει τέταρτο μνημόνιο! 

"Δεν συνδέεται η εκταμίευση με το θέμα των συζητήσεων για το χρέος" υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος,  ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση επιτέθηκε στην κυβέρνηση για το ναυάγιο στο χθεσινό Eurogroup.  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top