’Υμνοι από τον Guardian για το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη!

Το… τζιν τόνικ που κέρασε τον Paul Mason κα η κούπα με το τσάι

’Υμνοι από τον Guardian για το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη!

Yμνους για το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη περιλαμβάνει το άρθρο του γνωστού δημοσιογράφου  Paul Mason στον Guardian, το οποίο το χαρακτηρίζει μάλιστα σαν ένα από τα πιο σημαντικά βιβλία με απομνημονεύματα που γράφηκαν ποτέ!  Όπως αναφέρει «στέκεται επάξια δίπλα σε αυτά των Alan Clark, Denis Healey και ενδεχομένως  με την βιογραφία του Lyndon B Johnson που έγραψε ο Robert Caro».

Ταυτόχρονα ο δημοσιογράφος ασκεί κριτική στην Μέρκελ και στον Σαρκοζί, υποστηρίζοντας ότι  γνώριζαν πως το πρώτο μνημόνιο αποτελούσε  μια καταστροφή αλλά δεν έπραξαν το παραμικρό για  να την αποτρέψουν.

Προβλέπει ακόμα ότι το ελληνικό χρέος  θα διαγραφεί και ουσιαστικά θα το πληρώσουν   Γερμανοί και Γάλλοι, ενώ μεγάλη έμφαση δίνει στις διακυμάνσεις των προσωπικών σχέσεων μεταξύ Τσίπρα και Βαρουφάκη.

«Ο Γιάνης Βαρουφάκης κάποτε με κέρασε ένα τζιν με τόνικ. Η σύζυγός του κάποτε μου προσέφερε μία κούπα τσάι. Καθώς απέφευγε τις ερωτήσεις μου, όπως είναι υποχρεωμένοι οι υπουργοί Οικονομικών, ποτέ δεν μου είπε κάποιο εξωφρενικό ψέμα. Και τον είχα φιλοξενήσει σε σημαντικά events. Καταγράφω αυτές τις “συναλλαγές” εξαιτίας αυτών που θα πω: Πως τα πολιτικά απομνημονεύματα που έγραψε ο Βαρουφάκης είναι από τα πιο σημαντικά έργα όλων των εποχών» αναφέρει ο Paul Mason, διανθίζοντας το άρθρο του για το βιβλίο με τις προσωπικές του εντυπώσεις  από τον πρώην υπουργό Οικονομικών.   

Ο  Paul Mason ισχυρίζεται ότι η  αλλαγή στη στάση του Αλέξη Τσίπρα μετά το τελεσίγραφο των δανειστών που ακολούθησε το δημοψήφισμα ήταν σωστή και υποστηρίζει, ασκώντας δριμεία κριτική στα κόμματα της αντιπολίτευσης: «Για τον Τσίπρα, το να μείνει στην εξουσία ως ασπίδα απέναντι στη λιτότητα, ήταν προτιμότερο από το να παραδώσει την εξουσία πίσω, σε ένα τσούρμο πολιτικών μαφιόζων, που υποστηρίζονται από μια μαφία πλουσιόπαιδων fashionistas που γαυγίζουν»!  

 Για την οπτική του  Βαρουφάκη σχετικά την κρίση στην οποία  βρίσκεται η Ελλάδα από το 2010 μέχρι σήμερα, αναφέρει: «Είναι η “εκ των έσω” εξιστόρηση της υψηλής πολιτικής, από έναν “ξένο”. Ο Βαρουφάκης ξεκίνησε από έξω -τόσο από την πολιτική ελίτ όσο και την ακροαριστερά της Ελλάδας- παρέκκλινε προς τα “μέσα” και μετά τα εγκατέλειψε όλα απότομα, όταν ”απολύθηκε” από τον πρώην σύμμαχό του, Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον Ιούλιο του 2015. Δραματοποιεί την άποψή του καθ’όλη τη διάρκεια της κρίσης, παρουσιάζοντας ανέκδοτες ιστορίες».

Κατά τον Μason η δεύτερη αποκάλυψη είναι ότι  κοντινά μέλη της οικογένειας του Βαρουφάκη δέχθηκαν απειλές, όταν με τις μάζες να έχουν τον έλεγχο των δρόμων και των πλατειών, εκείνος ξεκίνησε να συντάσσεται με αυτούς που κατήγγειλαν το πρόγραμμα διάσωσης ως ανεφάρμοστο. «Η απάντηση σε αυτές τις απειλές -που έγιναν μέσω ενός ανώνυμου τηλεφωνήματος με ολιγαρχική ηρεμία- ήταν το ότι ο Βαρουφάκης άφησε την Ελλάδα για τις Ηνωμένες Πολιτείας της Αμερικής» τονίζει.

Ο αρθρογράφος πλέκει πάντως παράλληλα και το εγκώμιο του Τσίπρα, αναφέροντας:    

«Ο Βαρουφάκης έχτισε μια φήμη, αλλά όχι ένα κόμμα. Όντως, ο κόσμος των κομμάτων -των ακτιβιστών που είναι συνωστισμένοι στα παράθυρα καφετεριών, των απεργιών και των αντιφασιστικών διαδηλώσεων- είναι απών από το έργο του.

Εάν η Αριστερά παγκοσμίως -που ήταν “πάνω στο κύμα” τη διετία 2011-13- μπορεί να αποκτήσει και πάλι το momentum, χρειάζεται ηγέτες σαν τον Τσίπρα, να μπορούν να βρουν ανθρώπους που είναι ικανοί και αποφασισμένοι για πράξεις, όπως ο Βαρουφάκης και να τους “καλλιεργήσουν”».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top