Παυλόπουλος: Ο κανόνας δικαίου δεν μπορεί να παραβλέπει τις δύσκολες κοινωνικές συνθήκες

Μήνυμα προς τα κρατικά όργανα και τους πολίτες

Παυλόπουλος: Ο κανόνας δικαίου δεν μπορεί να παραβλέπει τις δύσκολες κοινωνικές συνθήκες

«Ο κανόνας δικαίου δεν μπορεί να παραβλέπει, κατά την «σύλληψη», την ερμηνεία και την εφαρμογή του, τις δύσκολες κοινωνικές συνθήκες - ως απόρροια της σκληρής οικονομικής πραγματικότητας» επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά το συνέδριο που πραγματοποιείται στη Βουλή, για το «ευ νομοθετείν».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέδειξε επίσης ως παράγοντα  ο οποίος δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην κανονιστική ισχύ του κανόνα δικαίου, «ιδίως ως προς την αποτελεσματική παραγωγή των έννομων αποτελεσμάτων του, την ταχύτατη εξέλιξη της οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας, μέσα σ' ένα πολύπλοκο παγκοσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον, που επηρεάζεται και από την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας».  

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Παυλόπουλος, λόγω αυτής της ταχύτατης εξέλιξης της οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας, μέσα από την οποία παράγεται και την οποία επιχειρεί να επηρεάσει κανονιστικώς, ο κανόνας δικαίου, σε πολλές τουλάχιστον περιπτώσεις, φαίνεται ήδη ξεπερασμένος κατά την έναρξη της ισχύος του. «Άρα δεν είναι, επίσης σε πολλές τουλάχιστον περιπτώσεις, σε θέση να ρυθμίσει αποτελεσματικώς την δράση των μελών του κοινωνικού συνόλου, επέκεινα δε να διασφαλίσει πλήρως και την αρχή της νομιμότητας της διοικητικής δράσης» τόνισε.

Ανέφερε ακόμα ότι λόγω της συγκεκριμένης ιδιομορφίας, ο κανόνας δικαίου αλλάζει συνεχώς, με αποτέλεσμα, σε ορισμένες περιπτώσεις, «τόσον οι πολίτες όσο και τα ίδια τα κρατικά όργανα να παραβιάζουν τις διατάξεις του δίχως να το πράττουν κατά συνείδηση».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ζήτησε να «μην υποτιμούμε διόλου τη σημασία του Κανόνα Δικαίου ακόμη και στις μέρες μας», σημειώνοντας ότι «οι κίνδυνοι είναι ακόμη ορατοί ή γίνονται πολύ περισσότεροι -γιατί είναι υποδόριοι- σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση της αντιπροσωπευτικής μας Δημοκρατίας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top