Ντάισελμπλουμ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Θα υπάρξει πολύ σύντομα τεχνική συμφωνία»

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Την πληροφορία πως θα υπάρχει συμφωνία με την Ελλάδα πριν το τέλος του επόμενου μήνα και ως προς αυτή προτίθεται να ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε πριν από λίγο από τις Βρυξέλλες, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε σήμερα μάλιστα πως και η δεκαετής περίοδος για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά, ενώ το ίδιο το Eurogroup θα εξετάσει την άμεσα τα μέτρα για τη μεσοπρόθεσμη αναδιάρθρωση του χρέους.

Μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε πως εκτιμά ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Τρόικας και ελληνικών αρχών στις συζητήσεις που διεξάγονται στην Αθήνα από την Τρίτη. Ο Πρόεδρος του eurogroup δήλωσε πως πολλά έχουν επιτευχθεί ήδη στην Ελλάδα, καθώς έχουν υλοποιηθεί μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, την μεταρρύθμιση της φορολογίας, την ανεξάρτητη αρχή εσόδων. Ως εκ τούτου ο Γερούν Ντάισελμπουμ κατέγραψε ως θετική την επιστροφή των καταθέσεων και την μείωση της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών στον  ELA.

Σημείωσε και την καλύτερη του αναμενόμενου απόδοση των δημοσιονομικών, μεταξύ των οποίων και το 3,9% πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016.

“Όμως η 2η αξιολόγηση πήρε καιρό” είπε ο Πρόεδρος και συμπλήρωσε: “ μετά από δική μου πρωτοβουλία φτάσαμε σε συμφωνία”.  

Η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει μέτρα 1% του ΑΕΠ για συντάξεις και 1% επί του αφορολόγητου για το 2019 - 2020 εκτός και αν χρειαστεί να επισπευσθούν. Επιπλέον θα θεσμοθετηθούν και επεκτατικά μέτρα αν τηρηθούν οι στόχοι, μεταξύ των οποίων μειώσεις φόρων και ο εκσυγχρονισμός του κοινωνικού δικτύου.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι συμφωνήθηκαν και μέτρα για την αγορά εργασίας λαμβάνοντας υπόψιν τα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων και ευελιξία. Σημείωσε ότι την Τρίτη τα κλιμάκια της Τρόικας γύρισαν στην Αθήνα και “πολύ σύντομα θα έχουμε μια συμφωνία”, για την οποία θα ενημερώσει τον ΕΚ.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ενημέρωσε την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες λεπτομερώς για την συμφωνία της Μάλτας της 7ης Απριλίου, όπως είχε υποσχεθεί στο παρελθόν. Ο Πρόεδρος του eurogroup είχε αρνηθεί να ενημερώσει οι συνομιλίες με την Ελλάδα είχαν παγώσει, σεβόμενος της συμφωνία εμπιστευτικότητας που είχε συνάψει το eurogroup και οι κοινοτικοί θεσμοί με την ελληνική κυβέρνηση. Της συνεδρίασης της ολομέλειας προήδρευσε ο Αντόνιο Ταγιάνι.

Σε σχέση με την επίμαχη συνέντευξη, η οποία παραποιήθηκε από μερίδα του Ισπανικού Τύπου ο Πρόεδρος Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η μόνη του φράση ήταν αυτή που περιέγραφε την αναγκαιότητα για την τήρηση των κανόνων στην Ευρωζώνη. "Δυστυχώς", είπε ο Πρόεδρος, "έγινε σύνδεση με την κατάσταση στις χώρες του Νότου". "Έκανα τα πάντα για να φέρω τις χώρες πιο κοντά , προφανώς δεν ήθελα ποτέ να προκαλέσω το αντίθετο", σημείωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει την άποψη πως ο ESM στο μέλλον θα πρέπιε να μετατραπεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και ως προς αυτό έχει αναθέσει σε ομάδα ειδικών να συντάξε αναφορά την οποία  θα δούμε τον Ιούνιο. Ο Πρόεδρος έκανε λόγο και για προληπτική εντολή για τον ΕSM ο οποίος στο μέλλον θα συντάσσει εκθέσεις ανά χώρα.

Θάνος Αθανασίου, Βρυξέλλες

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top