Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία για τα μέτρα – Δεν μας έχει ζητήσει κανείς ευρύτερη συναίνεση

Για δήλωση Ντάισελμπλουμ: Είναι σεξιστική, άστοχη και αναπαράγει στερεότυπα

«Στο Εurogroup της Δευτέρας αναγνωρίστηκε η πρόοδος που έχει συντελεστεί στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Καταγραφήκαν ωστόσο και οι γνωστές διαφορές κυρίως ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΔΝΤ για εργασιακά και συνταξιοδοτικό» τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως τόνισε ο ίδιος, πλέον σκυτάλη παίρνει η πολιτική διαπραγμάτευση: «Καθώς αυτές οι διαφορές δεν είναι τεχνικού χαρακτήρα αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις σε πολιτικό επίπεδο στις Βρυξέλλες, μετά από πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης που έγινε αποδεκτή». Όπως είπε, «ευελπιστούμε ότι η πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης θα επιταχύνει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων».  

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι είναι σε εξέλιξη εντατικές συζητήσεις για εργασιακά, το συνταξιοδοτικό αλλά και τα ενεργειακά, με τον κ. Σταθάκη να μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες, ενώ επιτέθηκε με σφοδρότητα στη ΝΔ.

«Η ΝΔ αντί να στηρίζει τη μεγάλη διαπραγματευτική προσπάθεια για έξοδο από την κρίση, επιλεγεί να επιρρίπτει τις ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση. Στόχος της η μη ύπαρξη συμφωνίας για να επαληθευτούν τα κινδυνολογικά της σενάρια» σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Δεν μας έχει ζητήσει κανείς ευρύτερη συναίνεση για τα μέτρα»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στα σενάρια περί αιτήματος των δανειστών για ψήφιση των μέτρων και από την αντιπολίτευση, διαψεύδοντας κατηγορηματικά πως έχει πέσει στο τραπέζι τέτοιο αίτημα από οιαδήποτε πλευρά.

«Η κυβέρνηση διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία και σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν δικαιούνται να ζητούν κάτι τέτοιο οι δανειστές. Δεν έχει πέσει στο τραπέζι κανένα αίτημα για αυξημένη πλειοψηφία» σημείωσε.

Αναφορικά με τα σενάρια για «στάση πληρωμών» του Δημοσίου ενόψει του ενδεχόμενου η αξιολόγηση να μην έχει κλείσει μέχρι τον Ιούλιο, που η Ελλάδα έχει πληρωμές ομολόγων ύψους 7 δισ. ευρώ, ο κ. Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε πως δεν υφίστανται: «Κανένα σενάριο, καμία πιθανότητα για επεισόδιο στις κανονικές πληρωμές του ελληνικού δημοσίου. Είναι ψευδή τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας».

Ερωτηθείς, εξάλλου, για την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση του Βατοπαιδίου και συγκεκριμένα για το αν η κυβέρνηση συμμερίζεται την άποψη του κ. Παπαγγελόπουλου ή του ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν θέλησε να απαντήσει ευθέως και είπε διπλωματικά πως «μια δικαστική απόφαση, ανεξαρτήτως της ορθότητάς της, δεν μπορεί παρά να είναι δεσμευτική».

Σχετικά με τη Συνθήκη της Ρώμης και το αν η κυβέρνηση ετοιμάζεται για βέτο εάν δεν υπάρξει ειδική αναφορά στα εργασιακά με στόχο να αξιοποιηθεί αυτό ως ανάχωμα στις απαιτήσεις του ΔΝΤ, είπε: «Όντως, προτείναμε διορθώσεις που θα τονίζουν περισσότερο την ανάγκη για προστασία των εργαζομένων. Θεωρούμε ότι θα διαμορφωθεί ένα κείμενο που θα έχει το τελικό concensus όλων των κρατών-μελών».

Για δήλωση Ντάισελμπλουμ: Είναι σεξιστική, άστοχη και αναπαράγει στερεότυπα

«Σεξιστική και άστοχη» χαρακτήρισε, τέλος, τη δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ για τον ευρωπαϊκό Νότο και τα λεφτά που ξοδεύτηκαν σε γυναίκες και ποτά.

«Η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης, εφόσον αληθεύουν όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, είναι ότι η δήλωση είναι πλήρως άστοχη, υιοθετεί στερεότυπα που διευρύνουν το χάσμα Βορρά-Νότου και στρώνουν το χαλί για εξτρεμιστικές απόψεις.Έχει και σεξιστική χροιά το συγκεκριμένο σχόλιο» είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top