Σενάριο υψηλού ρίσκου από Αθήνα: Καθυστέρηση αλά… 2015 και «στάση πληρωμών» για να πληρωθούν τα ομόλογα!

Η Αθήνα συνδέει τη διαπραγμάτευση με τη Σύνοδο της Ρώμης, ζητώντας να υπάρξει στο κείμενο διακήρυξης παράγραφος που θα αφορά στα εργασιακά κεκτημένα της ΕΕ

Σενάριο υψηλού ρίσκου από Αθήνα: Καθυστέρηση αλά… 2015 και «στάση πληρωμών» για να πληρωθούν τα ομόλογα!

Plan B με κίνηση υψηλού ρίσκου και διαπραγμάτευση με νότες από… το 2015 έχει το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Αθήνα συνέδεσε ευθέως τη διαπραγμάτευση με τη Σύνοδο της Ρώμης, που περιέχει τα επόμενα βήματα της Ευρώπης των «27».

Η Ελλάδα ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί προσώρας να συμφωνήσει με το κείμενο που αναφέρεται στις αξίες της Ε.Ε. και την αλληλεγγύη των κρατών-μελών, τη στιγμή που η Ελλάδα καλείται να ικανοποιήσει τις μη ρεαλιστικές απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να συμπεριληφθεί στη διακήρυξη μία παράγραφος που να κάνει ρητή αναφορά στα εργασιακά κεκτημένα της Ε.Ε.

Αυτό που επιδιώκει είναι να κάνει με αυτό τον τρόπο ένα ανάχωμα στις απαιτήσεις του ΔΝΤ, ειδικά στα εργασιακά.

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι το ελληνικό Δημόσιο ακολουθεί μια πολιτική συγκράτησης των δαπανών του, οδηγώντας στη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και άντλησης εσόδων και ρευστότητας με κάθε δυνατό τρόπο, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστούν οι ανάγκες του σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις τραβήξουν σε μάκρος και δεν υπάρξει εκταμίευσης δόσης.

Πληροφορίες από τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι από τις αρχές του χρόνου έχουν δημιουργηθεί νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχουν περιθώρια να αυξηθεί το ποσό αυτό περαιτέρω κατά 1 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο.

Το κρίσιμο σημείο είναι ο Ιούλιος, οπότε και το Δημόσιο θα κληθεί να πληρώσει συνολικά 7,4 δισ. ευρώ σε ομόλογα και τόκους. Γι’ αυτό και ο Ιούνιος θεωρείται ορόσημο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ώστε να μπορέσει να γίνει στη συνέχεια η εκταμίευση και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του το Δημόσιο.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος, πάντως, έδωσε το… στίγμα λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αν χρειαστεί, θα τα μαζέψουμε».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top