Ζήσε Μάη μου: Τρία έτη αναμονής για 24.000 εφάπαξ

Στην αναμονή άλλα 25.000 εφάπαξ στον ιδιωτικό τομέα

Ζήσε Μάη μου: Τρία έτη αναμονής για 24.000 εφάπαξ

Έπειτα από δύο μήνες ανακοπής της ομαλής ροής αποπληρωμής των εφάπαξ του Δημοσίου, λόγω καθυστέρησης στην απορρόφηση των απαραίτητων κονδυλίων από το πρόγραμμα των ληξιπρόθεσμων, το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων θα αρχίσει τις επόμενες ημέρες τη σταδιακή αποπληρωμή περίπου 2.000 αιτήσεων για εφάπαξ μέχρι το τέλος Μαρτίου, αφού πριν από τέσσερις ημέρες εκταμιεύθηκε κονδύλι 70 εκατ. ευρώ.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι το πρώην Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων θα λάβει 396 εκατ. ευρώ εντός του 2017 για να εξοφλήσει τουλάχιστον 18.000 εφάπαξ. Επίσης, ο προγραμματισμός προέβλεπε εκταμίευση 50 εκατ. ευρώ κάθε μήνα, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο και μέχρι τον Σεπτέμβριο (η τελευταία δόση ανέρχεται σε 46 εκατ. ευρώ).

Πέρυσι συνολικά χορηγήθηκαν από το συγκεκριμένο ταμείο 11.500 εφάπαξ με μειώσεις που κυμάνθηκαν μεσοσταθμικά περίπου στο 18% και αφορούσαν αιτήσεις μετά την 1/9/2013, ενώ στην αναμονή θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται περίπου 24.500 εφάπαξ. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα τα εφάπαξ χορηγούνται με καθυστέρηση μεγαλύτερη των δύο ετών, καθώς αυτά που πρόκειται να αποπληρωθούν τις επόμενες ημέρες αφορούν αιτήσεις χορήγησης Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 2015.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2011-2015 τα εφάπαξ είχαν υποστεί άλλες δύο μειώσεις, οι οποίες συνολικά άγγιξαν το 38%. Για τις μειώσεις εκείνης της περιόδου οι οργανώσεις των συνταξιούχων είχαν προσφύγει στο ΣτΕ διεκδικώντας να τους αποδοθούν τα χρήματα των περικοπών του εφάπαξ από τους νόμους των δύο πρώτων μνημονίων, αλλά το αίτημά τους δεν έγινε αποδεκτό καθώς το ανώτατο δικαστήριο έκρινε σύννομες τις περικοπές. Έτσι, μετά τις μνημονιακές περικοπές ο μέσος όρος των εφάπαξ του Δημοσίου μειώθηκε στο μισό, δηλαδή στις 24.000 ευρώ από 48.000 ευρώ που ήταν πριν από την εφαρμογή των περικοπών.

Εκτός από τους συνταξιούχους του Δημοσίου στην αναμονή βρίσκονται περίπου άλλα 25.000 εφάπαξ των ταμείων του ιδιωτικού τομέα τα οποία εκκρεμούν τα τρία τελευταία χρόνια.
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top