Ο Τουσκ επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Η κοινή πολιτική ασφάλειας στο δείπνο των 28- Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου

Ο Τουσκ  επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο το πρώτο σκέλος του  Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αυτή την ώρα ακολουθεί το δείπνο των 28. Στην ενημέρωση που μεσολάβησε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου που επανεξελέγη με ειδική πλειοψηφία (χωρίς την ψήφο των Πολωνών) παρουσίασε τα βασικά αποτελέσματα των συζητήσεων.

"Το πρώτο πράγμα που θα ήθελα να πω είναι ότι είμαι ευγνώμων για την εμπιστοσύνη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο πρόσωπό μου. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι θα συνεχίσω να εργάζομαι για μια καλύτερη Ευρώπη για όλα τα κράτη μέλη χωρίς εξαιρέσεις", σημείωσε ο Ντ.Τουσκ.

“Ήταν η πρώτη συνάντηση στο νέο κτίριο και είμαι χαρούμενος που για πρώτη συνάντηση στο νέο κτίριο, το οποίο αποκαλώ ‘ο πύργος του Τούσκ’, μπορέσαμε να επανεκλέξουμε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Συνεργάζομαι με τον Ντόναλντ εδώ και χρόνια και στη θέση του αυτή για δύο και κάτι χρόνια και είμαι πολύ χαρούμενος που ο Ντόναλντ θα παραμείνει στη θέση του και τα επόμενα χρόνια”, σημείωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ.

Κατά τη συζήτηση για την κατάσταση της οικονομίας με τον Μάριο Ντράγκι, Πρόεδρο της ΕΚΤ, διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση βελτιώνεται και βελτιώνεται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Αυτό κατά το Συμβούλιο αποδεικνύει ότι η οικονομική πολιτική της ΕΕ είναι στη σωστή τροχιά. Η δημιουργία θέσεων εργασίας παραμένει προτεραιότητα, ανέφερε ο Τουσκ, ως βασικό μέσο για τη μείωση των ανισοτήτων και την αποκάλυψη των ψεμάτων των λαϊκιστών. Ο Ζ.Κ.Γιούνκερ μάλιστα κατά την ομιλία του παρέθεσε τα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη που βελτιώνονται, αν και παραδέχθηκε ότι ανεργία παραμένει υψηλή.

Οι 28 επαναβεβαίωσαν τη θέση του για το εμπόριο. Η Ευρώπη παραμένει ο υπέρμαχος των ανοιχτών αγορών, ενάντια στα σημάδια του προστατευτισμού που παρουσιάζονται αλλού. Το εμπόριο αποτελεί το βασικό μέσο για τη οικονομική επιτυχία της ΕΕ και ως εκ τούτου η ΕΕ θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου, όπως με την Ιαπωνία. Την ίδια ώρα η ΕΕ θα προστατεύσει τον εαυτό της από επιθέσεις και άδικες εμπορικές πρακτικές όπου χρειαστεί.

Ο Πρόεδρος Γιούνκερ μάλιστα συμπλήρωσε ότι η συμφωνία με την Ιαπωνία είναι πολύ κοντά στο να επιτευχθεί και θα συναντήσει τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε μαζί με τον Πρόεδρο Τουσκ στις 21 Μαρτίου στις Βρυξέλλες "για να δείξουμε σε όλο τον πλανήτη ότι παραμένουμε υπέρ του ελευθέρου εμπορίου και τους κανόνες, ενώ θέλουμε να βρούμε και με την Κίνα έναν νέο δρόμο εμπορικής συνεργασίας".

Απόψε οι 28 θα συζητήσουν στη διάρκεια του δείπνου την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία είναι κρίσιμη κυρίως λόγω εξωτερικών επιδράσεων που αποσταθεροποιούσαν τα εν λόγω κράτη εδώ και καιρό. Ο Πρόεδρος Τουσκ θα προτείνει στους 28 να αναλάβουν δράσει και να στείλουν το μήνυμα στα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων πως η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην υπόσχεση που του έδωσε στη Θεσσαλονίκη και θα ζητήσει από τα κράτη μέλη να επαναβεβαιώσουν την ευρωπαϊκή πολιτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου οι 28 θα συζητήσουν επίσης το θέμα της στρατηγικής προτεραιότητας της συνεργασίας στα θέματα ασφάλειας και άμυνας, σε συνέχεια των αποφάσεων του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Κληθείς να αποκαλύψει πια θα είναι η στάση του προς την Πολωνία, τη μοναδική χώρα που δε τον ψήφισε ο Ντ.Τουσκ απάντησε: “όπως είπα θέλω να συνεργαστώ με όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και θα κάνω ότι μπορώ για να βοηθήσω την πολωνική κυβέρνηση να αποφύγει την πολιτική απομόνωση εδώ. Υπάρχει μια καλή λύση και για αυτό".

Ερωτηθείς για το πως θα επικοινωνεί πια με την πολωνική κυβέρνηση, καθώς η τελευταία έχει δηλώσει πως δεν θέλει να έχει να κάνει μαζί του ο Πρόεδρος του ΕΣ δήλωσε: θα επικοινωνώ με την Πολωνική κυβέρνηση στα πολωνικά”.

“Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη γλώσσα την καταλαβαίνει η Πολωνική κυβέρνηση”, συμπλήρωσε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ.

Από την πλευρά του, όταν ο Ζ.Κ.Γιούνκερ ρωτήθηκε για το θέμα της εκλογής Τουσκ, σημείωσε ότι “όλοι οι κανόνες τηρήθηκαν, όλοι οι κανόνες ήταν ευθυγραμμισμένοι με τη διαδικασία”.

Τέλος, όταν του ζητήθηκε να δώσει μια συμβουλή στους Πολωνούς για να μην απομονωθούν πολιτικά στο Συμβούλιο ο Ντ.Τουσκ δήλωσε: “Η μόνη συμβουλή μου θα είναι: να προσέχετε τις γέφυρες που καίτε γιατί αν καούν δεν μπορείς να τις ξαναδιαβείς. Θέλω να επαναλάβω το ίδιο για όλα τα κράτη μέλη, ειδικά για τις συνομιλίες μας για το μέλλον της ΕΕ, πριν από τον εορτασμό της Ρώμης, αλλά και σήμερα ειδικά στην κυβέρνηση της Πολωνίας. Τα συναισθήματα μπορώ να τα καταλάβω, είμαι και εγώ συναισθηματικός κάποιες φορές, είναι λογικό, είμαστε απλά άνθρωποι, αλλά αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι λογική πολιτική συμπεριφορά, ειδικά για τη συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ, και ελπίζω ότι αυτό θα το ακούσει και η Πολωνική κυβέρνηση”.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top