«ΚΡΑΥΓΗ» αγωνίας από τον Γιούνκερ: Πού πάει η Ευρώπη;

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπενθύμισε χθες ότι δεν θα είναι δεύτερη φορά υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου.

Ο ίδιος σχολίασε πάντως, πως επειδή αρέσει στον Γιούνκερ να τον «παρακαλάνε», ας κρατάμε μικρό καλάθι.

«Αυτό που έκανε χθες ήταν παρά πολύ έξυπνο αν το καλοσκεφτούμε. Στην πραγματικότητα, δεν έδωσε δικά του σενάρια για το τι θα γίνει στην Ευρώπη. Έδωσε τα σενάρια που δίνουν τα κράτη-μέλη. Βγάζει λοιπόν μια Λευκή Βίβλο και λέει στα κράτη-μέλη “αυτά που ζητάτε… σημαίνουν αυτό”» εξήγησε ο Θάνος Αθανασίου και συνέχισε:

«Στην πρώτη περίπτωση που όπως ζητούν κάποια κράτη μέλη να μην γίνουν πολλά πράγματα και να μείνουμε στον ίδιο δρόμο που είμαστε τώρα, το αποτέλεσμα είναι ναι μεν θα προχωρήσουμε σε κάποια συγκεκριμένα που έχουμε αποφασίσει ήδη αλλά η δυσαρέσκεια θα παραμείνει και η ενότητά μας θα τεστάρεται. Στη δεύτερη περίπτωση που γίνουμε αυτό που θέλουν κάποιοι άλλοι, θα έχετε κοινή αγορά, αλλά ξεχάστε την  ελεύθερη μετακίνηση, τα σύνορα, την Σένγκεν κτλ».

«Τρίτο σενάριο: Αυτοί που μπορούν να προχωρήσουν μόνοι τους και οι άλλοι να ακολουθήσουν. Όσοι όμως μείνουν απέξω αφενός θα δυσανασχετούν και οι πολιτικοί που θα αφήσουν αυτές τις χώρες απέξω θα πρέπει να θυμούνται ότι ο κόσμος θα κοιτάει προς τις χώρες που είναι μπροστά και θα λέει εκεί πρέπει να πάμε κι εμείς. Τέταρτο σενάριο είναι να διαλέξει η Ευρώπη πέντε θέματα που αρέσουν σε όλους και να ασχολείται μόνο με αυτά. Η πέμπτη λύση… είναι αυτή του ιδανικού κόσμου»

Δείτε στο βίντεο τα πέντε σενάρια για το μέλλον της Ευρώπης

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top