Ο Μοσκοβισί, το «τυρί» για τα προληπτικά μέτρα και ο «δράκος» του ΔΝΤ

Ο στόχος της επίσκεψης του Επιτρόπου στην Αθήνα- Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θ. Αθανασίου

Με στόχο να «ξεκολλήσει» η αξιολόγηση έρχεται ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί στην  Αθήνα, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής  του Star στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού με την Μάρα Ζαχαρέα.       

Ο Μοσκοβισί άλλωστε ήταν αυτός που διαμήνυσε στην Αθήνα μετά την συνάντηση των θεσμών με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στις Βρυξέλλες,  ότι τα δεδομένα δεν μπορούν να αλλάξουν και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει τις θετικές προβλέψεις για να κλείσει η αξιολόγηση. 

Όπως  διευκρίνισε ο ανταποκριτής του Star στις θετικές προβλέψεις τις οποίες επικαλείται η Κομισιόν συμπεριλαμβάνονται  η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% αλλά και η ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2017 και το 2018 (2,7% και 3,1% αντίστοιχα) και ότι η ανεργία πέφτει (στο 22% το ‘ 17 και στο 20.3% το ’18). Το δημοσιονομικό έλλειμμα επίσης προβλέπεται να μειωθεί στο -1,1% το ’17 και να περάσει η Ελλάδα σε πλεόνασμα 0,7% το 2018.

Τέλος, το χρέος αποκλιμακώνεται, από το 177,2% του ΑΕΠ το 2017 στο 170,6% το 2018.

Όλα αυτά δείχνουν κατά την Κομισιόν, αποτελώντας το…  «τυρί»  (το οποίο είναι άγνωστο αν είναι όντως δέλεαρ ή οδηγεί στην «φάκα»),   ότι αν η ελληνική κυβέρνηση πάρει τα προληπτικά μέτρα, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρειαστεί αυτά να εφαρμοστούν.

«Δράκος» όμως παραμένει το ΔΝΤ, με την εμμονή του να είναι δεδομένη, ενώ το ερώτημα είναι αν την Τετάρτη, με την επίσκεψη Μοσκοβισί, ua ξεκολλήσει όντως η διαπραγμάτευση…                         

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top