Τσακαλώτος: Πρώτα η πολιτική λύση για την αξιολόγηση και μετά οι λεπτομέρειες

«Ας πετύχει η Αριστερά αυτό που θέλει κι ας είμαι κι ο Μουτζούρης»!

Επιμένει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην «πολιτική λύση» για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ παράλληλα σηκώνει το «γάντι» απέναντι στο νέο μήνυμα της Κρ. Λαγκάρντ προς την Ελλάδα, εγκαλώντας  την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ότι επικαλείται  ψευδή  στοιχεία.   

«Θα επιδιώξουμε μια πολιτική συμφωνία σε όλο  το πακέτο.  Καθυστερήσαμε γιατί έχουμε να κλείσουμε  πολλά πράγματα ταυτόχρονα» υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ANT1 και στον  Ν. Χατζηνικολάου.   «Πρώτα η πολιτική λύση στο Eurogroup στις  20/2 και  μετά  οι λεπτομέρειες» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.   

Σχετικά με τα όσα δήλωσε στο Ρόιτερς η  γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, τόνισε:  «Μπορώ να ρωτήσω κι εγώ την κ. Λαγκάρντ  γιατί λέει ότι το πλεόνασμα μετά το 2018  θα είναι 1,5%,  όταν τώρα είναι πάνω από 2% με χαμηλότερη ανάπτυξη; …  Μπορεί να μην λέει ότι το 40-50% στην Ελλάδα δεν πληρώνουν φόρους, αντί για το 12%, αν είχε τα σωστά στοιχεία;».

Μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος απέδωσε την στάση του ΔΝΤ σε «εσωτερικά προβλήματα» και ότι έχουν στο μυαλό τους «μήπως ο Τραμπ τραβήξει την πρίζα». 

Για την  Κομισιόν υποστήριξε ότι η θέση της είναι η ίδια με της Ελλάδας  και ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θεωρούν πως είναι παράλογα τα νέα μέτρα,  «όταν η οικονομία πηγαίνει καλύτερα από ότι περιμέναμε, παρά τα όσα λέει η αξιωματική αντιπολίτευση».

Ο υπουργός Οικονομικών ισχυρίσθηκε ακόμα ότι «δεν μας έδωσαν τελεσίγραφο για την αξιολόγηση» αλλά και ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται μόνο «αρνητικά» και μέτρα, αλλά και  «θετικά». «Δεν διαπραγματευόμαστε μόνο για το αφορολόγητο,  αλλά και για θετικά πράγματα, όπως το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης. Οι δικοί μας άνθρωποι πρέπει να είναι πιο χαλαροί και να περιμένουν το συνολικό πακέτο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αρνήθηκε πάντως να αναφερθεί  στο τι θα γίνει με συγκεκριμένα «μέτωπα» στην διαπραγμάτευση  (π.χ. αφορολόγητο), επισημαίνοντας: «Ποτέ δεν είχαμε λευκή επιταγή ως διαπραγματευτική ομάδα, ούτε από το κόμμα μας ούτε από την κυβέρνηση. Δεν  μπορώ να πω για ένα συγκεκριμένο μέτρο,  αλλά μόνο για το σύνολο».     

Σχετικά με το ενδεχόμενο να γίνει ο «αποδιοπομπαίος τράγος»,  αν κάτι δεν πάει καλά στην διαπραγμάτευση, απάντησε:  «Ας πετύχει η Αριστερά  αυτό που θέλει να πετύχει για τα χαμηλότερα στρώματα και ας είμαι  κι ο Μουτζούρης»!

Όσον αφορά το γιατί ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα πάρει ούτε ένα νέο μέτρο, είπε: «Και τι να έλεγε δηλαδή; Να πει είμαστε έτοιμοι να πάρουμε μέτρα 1 δισ. για να το πάνε αυτοί στα 2 δισ.; Πας με όσο πιο σκληρή γραμμή γίνεται, για να κάνεις τη μικρότερη υποχώρηση».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top