Επιμένει η Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ δεν συμφωνεί σε μια υπερβολικά… ευνοϊκή συμφωνία για την Ελλάδα

Mήνυμα από την γενική διευθύντρια του Ταμείου ότι δεν υποχωρεί στις πιέσεις

«Μας ζητήθηκε να βοηθήσουμε, αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε μόνο με όρους και προϋποθέσεις που έχουν ισορροπία. Με άλλα λόγια δεν μπορούμε να κλείσουμε μια υπερβολικά ευνοϊκή συμφωνία με μια χώρα απλά και μόνο επειδή είναι αυτή η χώρα», υποστήριξε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ,  σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς!  

Με τον τρόπο αυτό η επικεφαλής του Ταμείου έστειλε μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και στους Ευρωπαίους εταίρους ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στις πιέσεις.   

Η κ. Λαγκάρντ σημείωσε πάντως ότι η μείωση του κρατικού χρέους της Ελλάδας θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς οι διεθνείς πιστωτές να αναγκαστούν να προχωρήσουν σε απομείωση της ονομαστικής αξίας των δανείων τους, ένα ζήτημα το οποίο ανησυχεί ιδιαίτερα τους επίσημους πιστωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Ντουμπάι, η Λαγκάρντ απάντησε στις επικρίσεις αυτές σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ προσπαθεί εντατικά να διευθετήσει τις διαφωνίες που υπάρχουν, αλλά έχει περιορισμένα περιθώρια ελιγμών.

Η ίδια πρόσθεσε: «Πρέπει να εφαρμόσουμε τις αρχές που εφαρμόζουμε σε όλες τις χώρες, διότι δανείζουμε χρήματα της διεθνούς κοινότητας».

«Οι Ευρωπαίοι έχουν δώσει διευκολύνσεις πολύ μακροπρόθεσμα σε πολύ χαμηλά επιτόκια. Πρόσφατα πρότειναν κάποια μέτρα για να μειωθεί ακόμη περισσότερο το άχθος του χρέους», τόνισε.

«Χρειάζεται να γίνουν περισσότερα και πιστεύουμε ότι αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί εντός ενός μηχανισμού που δεν θα απαιτούσε στην πραγματικότητα κουρέματα, εάν οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες αναφέρθηκα εφαρμοστούν πράγματι από την Ελλάδα», κατέληξε η Κριστίν Λαγκάρντ.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top