Tετ α τετ Kοντονή- Θάνου λίγο μετά το άδειασμα για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ξεκαθάρισε ότι αύξηση των ορίων μπορεί να γίνει μόνο με συνταγματική αναθεώρηση.

Ολιγόλεπτο μη προγραμματισμένο τετ α τετ είχαν στον Άρειο Πάγο ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής με την πρόεδρο του δικαστηρίου Βασιλική Θάνου, παρά το γεγονός ότι η επίσκεψη του στο Ανώτατο Δικαστήριο είχε προγραμματιστεί για να συναντηθεί μόνο με την εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου και τους αντιεισαγγελείς σχετικά με το θέμα του ευρωπαίου εισαγγελέα.

Η μισάωρη συνάντηση έγινε λίγες ώρες μετά το "άδεισμα" του υπουργού στην πρωτοβουλία της ανωτατης δικαστού της χώρας να συγκαλέσει την διοικητική ολομέλεια ωστε να αποφανθεί αν μπορει η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των ανωτατων δικαστων απο τα 67 στα 70 μπορεί να γίνει με νομοθετική ρύθμιση.

Ο υπουργός φρόντισε για άλλη μια φορά να επαναλάβει πως αυτό δεν μπορεί να συμβεί: 

«Με το θέμα αλλαγής των διατάξεων είπα και τόνισα ότι η αλλαγή της συγκεκριμένης διάταξης μπορεί να γίνει μόνο μέσω της Συνταγματικής Αναθεώρησης»  δήλωσε.  

Απατώντας επίσης σε ερώτηση για το αν θεωρεί ότι η σύγκληση της Ολομέλειας για το συγκεκριμένο θέμα εντείνει ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα στη Δικαιοσύνη, ο κ. Κοντονής τόνισε:   

«Έχω πει ήδη προς όλους τους εμπλεκόμενους ότι οι ανακοινώσεις αυτές δίνουν μία εικόνα εμφυλίου πολέμου εντός της Δικαιοσύνης στην κοινωνία. Αυτό πρέπει να σταματήσει  για να μην πλήττετε το κύρος της δικαιοσύνης και ξέρετε ένα τέτοιο κακό δεν αφορά μόνο τον παρόντα χρόνο,  αφορά και τον  μέλλοντα και σωρεύονται προβλήματα τα οποία δεν είναι ανάγκη αυτή την ώρα να τα δημιουργούμε. Τα προβλήματα της δικαιοσύνης είναι πολλά και είναι άλλου τύπου, καλούμε λοιπόν τους πάντες  να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να λύσουμε τα προβλήματα της Δικαιοσύνης».  

Για το αν ήταν αναγκαία η σύγκληση της Ολομέλειας,  αφού το ερώτημα αφορά νομοθετική ρύθμιση στον παρόντα χρόνο, ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε:  

«Όπως είπα,  αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την συνταγματική αναθεώρηση. Η Ολομέλεια  μπορεί να συνεδριάζει και να αποφασίσει για οποιοδήποτε ζητήματα τίθενται από τα μέλη της και εμάς, για την κυβέρνηση εννοώ, θα είναι ευπρόσδεκτη μία οποιαδήποτε άποψη η οποία λειτουργεί στα πλαίσια της αναθεώρησης του Συντάγματος».  

ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ Η ΘΑΝΟΥ

Η Ολομέλεια για αύριο αναβλήθηκε το πρωί από την κ. Θάνου , επισήμως για τυπικούς λόγους (δεν ήταν έτοιμη η εισηγήτρια),  αλλά σε ερώτηση αν θα συγκληθεί εκ νέου , η κα Θάνου ξεκαθάρισε πως θα επαναφέρει το θέμα άμεσα, πιθανόν τις επόμενες εβδομάδες.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

Για το θέμα των 8 Τούρκων αξιωματικών η έκδοση των οποίων κρίνεται σήμερααπο το ανώτατο δικαστήριο , ο κ. Κοντονής είπε ότι δεν ήταν αντικείμενο της συζήτησης. «Η κυβέρνηση  δε λειτουργεί ως Εφετείο του Αρείου Πάγου, για να σοβαρευτούμε, επειδή λένε κάποιοι διάφορα. Η κυβέρνηση  θα σεβαστεί την απόφαση. Αν αποφασιστεί  έκδοση, αυτά είναι λεπτά ζητήματα διακρατικών σχέσεων».  

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top