Κάτια Μακρή: Νέοι και μορφωμένοι όσοι αναζήτησαν την τύχη τους στο εξωτερικό

Στην Ελλάδα δεν μπορούν να δουλέψουν ούτε με μπλοκάκι

Είναι κρίμα για τη χώρα μας το ότι τα πιο χαρισματικά μυαλά, το πιο πολύτιμο δυναμικό που είναι οι νέοι άνθρωποι, αναγκάζονται να μεταναστεύσουν. Συγκεκριμένα στοιχεία που πρέπει να προβληματίσουν την κυβέρνηση παρουσίασε η Κάτια Μακρή στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR με τη Μάρα Ζαχαρέα.

«Είναι απογοητευτικότατο αυτό που συμβαίνει, ακόμη και τώρα μετά από επτά χρόνια κρίσης, οι νέοι να λένε ακόμα ότι θέλουν να φύγουν γιατί δεν βλέπουν κανένα φως. Ας δούμε όμως τι έχει γίνει τα χρόνια της κρίσης. Ανέτρεξα στα πιο πρόσφατα στοιχεία από την ΤτΕ» είπε αρχικά η Κάτια Μακρή και συνέχισε λέγοντας πως 470.000 έχουν μεταναστεύσει, εκ των οποίων οι 300.000 είναι Έλληνες και οι άλλοι είναι οικονομικοί μετανάστες που επέστρεψαν στις πατρίδες τους.

«Από τους 300.000 Έλληνες έφυγαν κυρίως μηχανικοί, οικονομολόγοι και νομικοί. Το 73% των παιδιών αυτών έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών. Τα καλύτερα μυαλά, τα διαμάντια τα οποία είχαμε» τόνισε η δημοσιογράφος.

Οι προορισμοί τους ήταν κυρίως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο (προ Brexit), Γαλλία, Ολλανδία, Ασία, Αμερική, Καναδάς, Μέση Ανατολή. Οι περισσότεροι είναι κάτω των 30 ετών.

«Φυσικά είναι πολύ δύσκολο να ξαναγυρίσουν. Γιατί να κάνουν εδώ τι; Όλο το 2016 είχαμε άμεσες ξένες επενδύσεις μηδέν. Μόνο πουλήθηκε ο ΟΛΠ και τα αεροδρόμια. Κανείς δεν ήρθε εδώ να κάνει ένα εργοστάσιο. Επίσης με μπλοκάκι δεν μπορούν πια να δουλέψουν. Επιχείρηση με αυτή τη φορολογία δεν μπορούν να ανοίξουν. Τι να έρθουν να κάνουν; Να δουλέψουν στα προγράμματα του ΟΑΕΔ, στους δήμους; Ε, δεν είναι τα προσόντα τους ακριβώς γι’ αυτό. Και μια χώρα που δεν μπορεί να κρατήσει τα παιδιά της, έχει γκρίζο μέλλον» κατέληξε η Κάτια Μακρή.

«Το πρόβλημα είναι ότι οι πολιτικοί μας δείχνουν ότι δεν έχουν μάθει τίποτα από την κρίση. Εξακολουθούν να κοιτούν τα πελατάκια στο Δημόσιο, όπως έκαναν διαχρονικά οι κυβερνήσεις. Αντί να κοιτάξουν λίγο τον ιδιωτικό τομέα, να κοιτάξουν να χτίσουν καινούργιες δουλειές, να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη» σχολίασε χαρακτηριστικά η Μάρα Ζαχαρέα.

ΔΕΙΤΕ επίσης: Στοιχεία ΣΟΚ σε έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ- Πέρα από τη φτωχοποίηση αυξάνεται η κοινωνική ανισότητα

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top