Ρουσόπουλος: «Δεν ελέγχεται η κατάσταση με ανθρώπους που είναι αποφασισμένοι να πεθάνουν»

Τι λέει για τις τρομοκρατικές επιθέσεις, τη Συρία και τη σχέση Τουρκίας-Ρωσίας

Τις πολιτικές -και όχι μόνο-, εξελίξεις στον κόσμο σχολίασε καλεσμένος στην εκπομπή Κontra 24 του Αιμίλιου Λιάτσου ο πρώην Υπουργός και Καθηγητής ΜΜΕ και Επικοινωνίας στο Eυρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου, Θόδωρος Ρουσόπουλος.

Σε ερώτηση για το τι σηματοδοτούν οι επιθέσεις σε Βερολίνο και Άγκυρα, σχολίασε χαρακτηριστικά: «Η αλλαγή στον πλανήτη επήλθε την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Από τότε που είχαμε την τρομακτική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους στην Νέας Υόρκη έως και σήμερα, τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.

Ο κόσμος έχει αλλάξει πάρα πολύ. Δεν ελέγχεται η κατάσταση ιδίως όταν ένας άνθρωπος είναι αποφασισμένος να χάσει τη ζωή του. Αυτό δεν μπορεί να το ελέγξει καμία αστυνομία του κόσμου όσα εξελιγμένα μέσα και αν έχει. Οι χριστουγεννιάτικες αγορές για όποιον έχει ταξιδέψει στη Βόρεια Ευρώπη είναι αγορές που συγκεντρώνουν πολύ κόσμο. Τα σύνορα, όχι μόνο λόγω Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και γενικότερα λόγω του πολέμου στη Συρία και όλων των γεγονότων που ακολούθησαν την Αραβική Άνοιξη, είναι πλέον σχεδόν διάτρητα και εμείς εδώ έχουμε γίνει αποθήκη ανθρώπων που προσπαθούν να βρουν καλύτερη μοίρα φεύγοντας από εμπόλεμες περιοχές, χωρίς και εμείς όμως να μπορούμε να τους προσφέρουμε τίποτα περισσότερο».

Στην συνέχεια πρόσθεσε πως:  «Την ίδια ώρα ο κύριος Ερντογάν έχει στα σύνορά του εκατομμύρια πρόσφυγες και απειλεί να τους αφήσει να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κόσμος έχει αλλάξει πολύ. Κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις. Τα θέμα είναι τι κάνει η Ευρώπη, όχι απέναντι στους μετανάστες, στους πρόσφυγες ή στη Συρία, αλλά τι κάνει κυρίως στο εσωτερικό της. Γιατί μας βρίσκει αυτή η κρίση με διχόνοια στο εσωτερικό της Ευρώπης. Οι βόρειοι με τους νότιους είναι μια ιστορία που τα τελευταία 7 χρόνια καλά κρατεί εις βάρος των νοτίων οι οποίοι θεωρούνται άνθρωποι που δεν εργάζονται, που τρώνε τα λεφτά των βορείων κοκ. Αυτού του είδους τα στερεότυπα δεν βοηθάνε την Ευρώπη».

Σε ότι αφορά στο Ισλαμικό Κράτος, τόνισε ότι «στρατολογεί εκ του μακρόθεν πλέον. Δεν χρειάζεται να τους έχουν σε δικά τους στρατόπεδα για να τους εκπαιδεύουν.  Όσο το ISIS στριμώχνεται και μικραίνει ο γεωγραφικό τόπος που καταλαμβάνει είναι πολύ πιθανό να αντιδρά σπασμωδικά και πολύ χειρότερα».

Σχετικά με την σχέση Ρωσίας-Τουρκίας τόνισε: «Για πάρα πολλούς μήνες και μετά την κατάρριψη ενός ρωσικού αεροσκάφους από την τουρκική πολεμική αεροπορία, ο Πούτιν περίμενε μια ακόμα αφορμή για να κινηθεί με πολύ σκληρό τρόπο εναντίον της Τουρκίας. Αυτό πιστεύω, πως το κατάλαβε ο κύριος Ερντογάν και βοήθησε σε αυτή την αλλαγή των σχέσεων των δύο χωρών η υπόθεση του πραξικοπήματος. Το ότι ο Πούτιν ενημέρωσε τον Ερντογάν λίγες ώρες νωρίτερα από το πραξικόπημα».

Για την κατάσταση στη Συρία είπε: «Η Συρία είναι πλέον ένα πηγάδι χωρίς πάτο. Δεν ξέρουμε που θα οδηγήσει το γεγονός ότι ο Άσαντ έχει κρατήσει τόσα χρόνια. Αυτή η ιστορία έχει κοστίσει τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων. Αυτά που συνέβησαν στην υπόλοιπη περιοχή με την Αραβική Άνοιξη, μόνο καλό δεν έκαναν στην Ευρώπη και τολμώ να πω ότι σε μεγάλο ποσοστό δεν έκανε ούτε σε αυτές τις χώρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι έπρεπε να παραμείνουν οι δικτάτορες αλλά όταν εκβιάζεις την ιστορία με τρόπους που λειτουργούν για τη δική σου χώρα (δυτικό πρότυπο), αλλά δεν είναι εύκολο να λειτουργήσουν αμέσως για άλλες χώρες όπως οι αραβικές, χρειάζεται μια χρονική περίοδος κάποιων δεκαετιών προκειμένου να γίνει ομαλά η μετάβαση. Στη Συρία δεν έγινε ομαλά η μετάβαση και αυτή η κρίση γέννησε τέρατα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top