Το καυτό χρονοδιάγραμα με τους θεσμούς και τα κρίσιμα ραντεβού της κυβέρνησης

Ξαναζωντανεύει ο εφιάλτης του πρώτου εξαμήνου του 2015

Ένα καυτό χρονοδιάγραμμα έχει μπροστά της η κυβέρνηση για να ξεπεράσει τις διαφορές με τους δανειστές και να αποφύγει μια νέα οικονομική ασφυξία, όπως αυτή του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Το πρώτο κρίσιμο ραντεβού της κυβέρνησης είναι αύριο στις τέσσερις το απόγευμα, όταν  θα συνεδριάσει το Euroworkingk Group με τηλεδιάσκεψη. Θα πάρει μέρος ο Γιώργος Χουλιαράκης που θα τα "ακούσει" για τα καλά,  λόγω της απόφασης της κυβέρνησης να μοιράσει λεφτά χωρίς να ρωτήσει τους θεσμούς.

ΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στην έκθεση των θεσμών που θα εξετάσει το EuroWorkingGroup θα αναφέρεται ότι το μοίρασμα των 617 εκατομμυρίων στους χαμηλοσυνταξιούχους δεν δημιουργεί πρόβλημα στα οικονομικά της Ελλάδας. Υπολόγισαν ότι τα 250 εκατομμύρια θα επιστρέψουν στα κρατικά ταμεία από τους συνταξιούχους που θα πληρώσουν καθυστερούμενους φόρους και τον ΦΠΑ που θα εισπράξει το Δημόσιο,  επειδή σχεδόν όλο το μέρισμα  θα πέσει ως δαπάνη στην αγορά. Αυτό που θα κληθεί να διαβεβαιώσει ο Γιώργος Χουλιαράκης είναι ότι η Ελλάδα δεν θα ξαναπεριφρονήσει τους θεσμούς,  ανοίγοντας το δρόμο για να ξεπλοκάρουν -εφόσον βέβαια το επιτρέψει και ο Σόιμπλε- τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

ΠΟΣΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ;

Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση με ένα παράθυρο που θα της επιτρέπει να μην μειώσει το αφορολόγητο και τις συντάξεις από το 2019 -όπως απαιτεί το ΔΝΤ- εφόσον αποδειχθεί ότι πιάνονται οι στόχοι για το πλεόνασμα. Και έχει στη διαθεσή της χρόνο για διαπραγμάτευση. Στις 27 Φεβρουαρίου πρέπει να πληρωθεί δόση 1,6 δισ στον ESM και στις 20 Απριλίου πρέπει να πληρωθούν άλλα περίπου 1,6 δισ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στο οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι τα λεφτά για να πληρωθούν... υπάρχουν. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top