Επανέρχεται η συζήτηση περί Grexit! Γερμανοί Φιλελεύθεροι: Εντός ΕΕ αλλά εκτός ευρώ η Ελλάδα

Στήριξη από τους Γερμανούς Βιομηχανούς: Αν κάναμε εμείς τις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει, θα είχαμε βίαιες εξεγέρσεις

Επανέρχεται η συζήτηση περί Grexit! Γερμανοί Φιλελεύθεροι: Εντός ΕΕ αλλά εκτός ευρώ η Ελλάδα

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να ελπίζει σε θεαματικές κινήσεις εκ μέρους της καγκελαρίας» τονίζει η Deutsche Welle, εξηγώντας ότι η συγκυρία δεν είναι ιδανική για πολλούς και διάφορους λόγους.

«Καταρχήν, όπως σχολιάζουν αναλυτές, εάν ο κ. Τσίπρας είχε σκοπό να διατυπώσει όντως κάποια σοβαρά αιτήματα προς την κ. Μέρκελ, θα έπρεπε να είχε φροντίσει να δημιουργήσει και το κατάλληλο πλαίσιο, το οποίο σίγουρα δεν περιλαμβάνει τη μονομερή εξαγγελία παροχών. Κατά δεύτερον, το θέμα της πολιτικής αβεβαιότητας που ενδεχομένως να θέσει ο κ. Τσίπρας σήμερα αναμφίβολα δεν αφήνει αδιάφορη την κα. Μέρκελ. Η καγκελάριος αντιλαμβάνεται φυσικά τους πιθανούς κινδύνους και τι θα σήμαινε εάν στις τόσο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις της ερχόμενης χρονιάς προστίθετο άλλη μια. Εντούτοις, υποστηρίζουν οι ίδιοι, στο Βερολίνο ο κ. Τσίπρας δεν θα συναντήσει σήμερα τη γνώριμη, αλλά την “προεκλογική Μέρκελ” που πρέπει πλέον να ζυγίζει κάθε της λέξη και η οποία δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών, ίσως και μηδαμινά» αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο.

«Το γεγονός ότι σε αυτό το ήδη πολυσύνθετο σκηνικό προστίθεται πλέον και η αναβίωση της συζήτησης περί Grexit, περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα και για την ίδια την Α. Μέρκελ. Διότι εάν τις προσεχείς εβδομάδες δεν δρομολογηθούν εξελίξεις στην ελληνική υπόθεση προκειμένου αυτή να βγει από το κάδρο της αντιπαράθεσης, είναι βέβαιο ότι το θέμα του Grexit θα μπει στην ατζέντα του γερμανικού προεκλογικού αγώνα, κάτι που Μέρκελ και Σόιμπλε ήθελαν πάση θυσία να αποφύγουν. Στη σχετική συζήτηση παρεμβαίνουν πάντως σήμερα δυο νέες ηχηρές φωνές» προσθέτει.

«Η φωνή στήριξης της ελληνικής παραμονής είναι εκείνη του ισχυρού προέδρου του Συνδέσμου των Γερμανών Βιομηχάνων Ούλριχ Γκρίλο: “Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να βοηθήσουμε τους Έλληνες. Πρέπει να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη και την ΕΕ”. Τονίζει μάλιστα ότι οι Έλληνες αξίζουν το σεβασμό για τις θυσίες που έχουν κάνει και πως εάν η Γερμανία είχε προχωρήσει σε παρόμοιες μεταρρυθμίσεις, τότε θα υπήρχαν εδώ βίαιες εξεγέρσεις» σημειώνει το δημοσιεύμα.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, την έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα ζητά αντίθετα για άλλη μια φορά το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), σήμερα εκτός Βουλής, ωστόσο και σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις θα εκπροσωπείται στην επόμενη και συνεπώς είναι ένας εν δυνάμει κυβερνητικός εταίρος.

«Ο πρόεδρος του κόμματος Κρίστιαν Λίντνερ καλεί την γερμανική κυβέρνηση να μην αποδεχθεί πλέον άλλες παραβιάσεις συμφωνιών από την Ελλάδα: “Ο κ. Τσίπρας εξαπατά την Ευρώπη, αποσπά με δόλο την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων και δεν θέλει και δεν μπορεί να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις”» σημειώνει το πρακτορείο και καταλήγει: «Η νέα γραμμή, όπως λέει ο ίδιος, θα πρέπει να είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να λύσει τα προβλήματά εντός της ΕΕ, αλλά εκτός ευρωζώνης».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top