Τα προβλήματα με την Τουρκία στις συναντήσεις Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες

Συνάντηση και με τον πρόεδρο της Κύπρου Αναστασιάση στις Βρυξέλλες - Πρώτη ανάρτηση 18.21

Τα προβλήματα με την Τουρκία στις συναντήσεις Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες

Σειρά συναντήσεων με Ευρωπαίους αξιωματούχους είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.), ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας  Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας,  Νίκο Αναστασιάδη, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ,  τον πρώτο Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς,  με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφκσις,  τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για Δημοσιονομικές και Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί  και τον Πρόεδρο του National Coalition Party της Φιλανδίας, Πέτερι Όρπο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΝΔ ο  Πρόεδρος Αναστασιάδης παρουσίασε στον κ. Μητσοτάκη την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συνεχάρη τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το θάρρος και το κουράγιο του στις προσπάθειες για εύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό.

 Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε την ανάγκη η πολυμερής διάσκεψη, που προγραμματίζεται για τις 12 Ιανουαρίου, να εμπλουτιστεί με την παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και σημαντικών κρατών – μελών της, που θέλουν να βοηθήσουν στην επίλυση του Κυπριακού.

 Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις συναντήσεις του στις προβληματικές δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας αλλά και στις δυσκολίες που υπάρχουν στην εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας και απορρέουν από τις μεγάλες καθυστερήσεις στην διαδικασία χορήγησης ασύλου.

To σχέδιο Μητσοτάκη για έξοδο από την κρίση 

Στη διάρκεια των συναντήσεων αυτών, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε επίσης το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για έξοδο από την κρίση και επισήμανε ότι η παρούσα Κυβέρνηση δεν έχει τη διάθεση και την ικανότητα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για να οδηγηθεί η χώρα στην ανάπτυξη.

 
Παράλληλα, τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι, εισάγοντας ένα εμπροσθοβαρές μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, με μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, η χώρα μπορεί να καταφέρει καλύτερα αποτελέσματα.
 
Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως οι μονομερείς ενέργειες από πλευράς ελληνικής Κυβέρνησης ενισχύουν τα επιχειρήματα εκείνων που θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. 
            
Και πρόσθεσε πως η Νέα Δημοκρατία, ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, δεν μπαίνει σε παιχνίδια μικροκομματικής τακτικής.
 
Τέλος, στις συναντήσεις αυτές συζητήθηκε εκτενώς το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα, με έμφαση στο δυσανάλογο βάρος που πέφτει στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και τις καθυστερήσεις για την ολοκλήρωση της διαδικασίας του ασύλου με υπαιτιότητα της ελληνικής Κυβέρνησης.
 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top