Το ΝΑΤΟ συνεδριάζει στην σκιά… του Τραμπ! Στις Βρυξέλλες ο Κοτζιάς

Στο τραπέζι οι σχέσεις της Συμμαχίας με τη Ρωσία

Στη… σκιά του Ντόναλντ Τραμπ θα γίνει σήμερα και αύριο η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Η συνεδρίαση θα είναι η τελευταία με τη συμμετοχή του απερχόμενου Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι και θα διεξαχθεί εν αναμονή της ανάληψης των καθηκόντων του νέου εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που προεκλογικά είχε μιλήσει σαφώς υπέρ της ανάληψης μεγαλύτερων αμυντικών βαρών από τους νατοϊκούς συμμάχους.

Πρόκειται για μία σύνοδο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πορεία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, στην οποία θα συμμετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος αναχώρησε από την Αθήνα το πρωί.

Η Σύνοδος που κατά τη πρώτη ημέρα των εργασιών της, σήμερα, θα εστιάσει στη συνεργασία του ΝΑΤΟ με την ΕΕ και ιδίως στο θέμα της υλοποίησης των προβλέψεων της Κοινής Δήλωσης των σχέσεων ΝΑΤΟ-ΕΕ, που υπογράφηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία τον περασμένο Ιούλιο.

Στη συνέχεια, τα μέλη του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου πρόκειται να επικεντρωθούν στις προσπάθειες της Συμμαχίας για την Προβολή Σταθερότητας (Projecting Stability) και την ενίσχυση της ασφάλειας στη περιοχή της Νοτίου Μεσογείου και των Δυτικών Βαλκανίων.

Η ασφάλεια στον ευρωατλαντικό χώρο και η προσέγγιση που θα πρέπει να ακολουθήσει το ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας θα είναι το θέμα που θα συζητηθεί στο δείπνο εργασίας που θα παραθέσει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Θέμα για το οποίο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναμένεται ότι θα επαναλάβει τη σταθερή θέση της Ελλάδας υπέρ της διατήρησης ανοιχτών δίαυλων επικοινωνίας με τη Ρωσία και της επανεκκίνησης της συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

Τέλος, την Τετάρτη οι εργασίες της συνόδου θα ξεκινήσουν με συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, όπου κύρια σημεία συζήτησης θα αποτελέσουν η κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία και η εφαρμογή των Συμφωνιών Μινσκ, ενώ στη συνέχεια οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν την πολιτική κατάσταση στο Αφγανιστάν με τη συμμετοχή του ειδικού εκπροσώπου του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών για το Αφγανιστάν καθώς και της κ. Μογκερίνι.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top