Εγκλωβισμένη η κυβέρνηση μεταξύ δεσμεύσεων στην τρόικα και υποσχέσεων

Με κοροϊδία μοιάζουν οι διαβεβαιώσεις ότι δεν θα γίνουν άλλες περικοπές στο ασφαλιστικό

Παρά τις διαβεβαιώσεις, αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να ανοίξει και πάλι το ασφαλιστικό βρίσκεται η κυβέρνηση, ενδεχόμενο που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε νέες περικοπές.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Π. Μποτσαράκος, στο σχόλιό του στο σημερινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με την Μάρα Ζαχαρέα, «η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη σε μυλόπετρες: Από τη μια μεριά έχει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι στους δανειστές κι από την άλλη μια πολεμική ρητορική απέναντι στις απαιτήσεις των δανειστών. Και έχει και μια οικονομία που δεν μπορεί να αναπτυχθεί με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνέχεια μαύρες τρύπες και απαιτήσεις για νέα μέτρα».
Οι βασικές δεσμεύσεις αφορούν:
-Την δεύτερη αξιολόγηση και τον επικείμενο έλεγχο της τρόικας, για το αν εφαρμόζεται επιτυχώς ο τελευταίος ασφαλιστικός νόμος και πως λειτουργεί ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης.
- Την υποχρέωση σύμφωνα με το 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ, σελ. 14, η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του 2016 να ενοποιήσει τους κανόνες των επιδομάτων αναπηρίας με τα συμπληρωματικά επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης, με τρόπο ώστε να μην αυξάνεται η δαπάνη τ��υ δημοσίου.
Άρα, από το τρίτο μνημόνιο έχει ανοίξει θέμα περικοπής επιδομάτων για να μην αυξηθεί η δαπάνη ενώ από την δεύτερη αξιολόγηση, με δεδομένες, τις μαύρες τρύπες είναι περισσότερο από πιθανό να ζητηθούν νέα μέτρα στο ασφαλιστικό.
-Τα μέτρα ύψους 2,5% του ΑΕΠ στο ασφαλιστικό που μας είχαν ζητήσει οι θεσμοί, ενώ συμφωνήσαμε για μέτρα 1% του ΑΕΠ.
«Τα υπόλοιπα από πού θα βρεθούν; Άλλωστε το ασφαλιστικό είτε υπάρχει τρόικα είτε όχι κρίνεται διαρκώς και όταν παράγει ελλείμματα χρειάζονται νέα μέτρα. Και τα ταμεία φέτος παράγουν ελλείμματα, περίπου 600 εκατομμύρια. Υπάρχουν όμως κι άλλες μαύρες τρύπες. Για το κοινωνικό εισόδημα ψάχνουν 750 εκατομμύρια, π ΕΦΚΑ ξεκινά με έλλειμμα 1,1 δις το 2017, ακόμη δεν έχουν βρει τα 400 εκατομμύρια από τις αμυντικές δαπάνες, ούτε τα 118 εκατομμύρια ευρώ για να μην παγώσουν ξανά οι ωριμάνσεις των ενστόλων ούτε φυσικά τα αναδρομικά των μειώσεων που ήδη έχουν επιδικαστεί. Με τέτοιες δεσμεύσεις και τέτοιες τρύπες είναι τουλάχιστον κοροϊδία να ακούμε νέες διαβεβαιώσεις ότι δεν θα γίνουν άλλες περικοπές» συμπλήρωσε ο αρχισυντάκτης του πολιτικού ρεπορτάζ του Star και κατέληξε:

«Ξέρετε πότε θα σταματήσουν οι περικοπές; Μόνο όταν γυρίσει προς τα πάνω η οικονομία και αυξηθούν οι θέσεις εργασίας. Σήμερα δουλεύει σχεδόν 1,5 εργαζόμενος για να πληρώνεται μια σύνταξη, αντί για 4 εργαζόμενους για κάθε μία σύνταξη όπως θα ήταν το υγιές».
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top