Τσίπρας: «Το μεταναστευτικό δεν είναι για πολιτική σκοπιμότητα»

Στο επίκεντρο της συζήτησης οι μεταναστευτικές ροές

​Για το μεταναστευτικό και τις ��ρωτοβουλίες που πήρε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των όλο και αυξανόμενων μεταν��στευτικών ροών μίλησε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Ν. Κακλαμάνη στην Ώρα του Πρωθυπουργού.

«Το μεταναστευτικό είναι ένα από τα σημαντικότερα για την Ελλάδα και την ΕΕ και ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα σε παγκόσμια κλίμακα που καλούμαστε να απαντήσουμε. Είναι ανάγκη να σταματήσει να χρησιμοποιείται για πολιτική σκοπιμότητα που τροφοδοτεί μισαλλοδοξία», είπε ο κ. Τσίπρας.

Τόνισε μάλιστα ότι «η ιδεολογική τύφλωση και ο ρατσισμός πολλές φορές είναι το αποτέλεσμα μιας τέτοιας ματιάς στα πράγματα» και κάλεσε όλους να συμβάλουν ώστε «να μην αποτελεί κόμβο αντιπαράθεσης, αλλά αντίθετα το σημείο εκείνο πάνω στο οποίο όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα συγκλίνουν στη βάση των αρχών της ευρωπαϊκής δημοκρατικής παράδοσης, του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, του σεβασμού στην αξιοπρέπεια του διαφορετικού».

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει με όρους ανθρωπιάς και αλληλεγγύης τις προσφυγικές ροές που δημιουργούν προβλήματα καταρχήν στους πρόσφυγες που θαλασσοδέρνονται για να ξεφύγουν από την καταστροφή και την ανέχεια», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει κομβική θέση ως «ένα ακραίο σύνορο της Δύσης, ένα σημείο σταθερότητας σε μία αποσταθεροποιημένη περιοχή. Η Μεσόγειος έχει γίνει νεκροταφείο ψυχών».

«Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής υπήρξε σφοδρή αντιπαράθεση. Ορισμένες χώρες είχαν άποψη για αλά καρτ αλληλεγγύη. Αυτό που τους είπα είναι ότι η Ελλάδα έχει μία πολύ μεγάλη ��ρίση μέσα στην κρίση. Τέθηκε ως προϋπόθεση από την κυβέρνηση η εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για δίκαιη διερεύνηση των αιτημάτων για υποδοχή και άσυλο. Το ρεύμα αυτό προσφυγικών ροών μας υπερβαίνει. Για την Ελλάδα το σοκ είναι μία καθημερινή πραγματικότητα. Το πρώτο εξάμηνο οι νεοεισερχόμενοι έφτασαν τους 96.550. Πάνω από το 80% είναι πρόσφυγες αφού προέρχονται από τη Συρία και οι ροές αυτές οφείλονται στις δραματικές εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ. Η αυξητική τάση καταγραφόταν ήδη από το 2014. Παρόλα αυτά η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε προετοιμαστεί», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Σημείωσε μάλιστα ότι το προσφυγικό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με όρους αλληλεγγύης και αξιοπρέπειας, παρά μόνο εάν αντιμετωπιστεί συλλογικά από την ΕΕ.

«Η κυβέρνηση προέταξε την ενεργοποίηση των υπαρχόντων μηχανισμών στο πλαίσιο της ΕΕ. Δώσαμε μάχες με τον Ρέντσι και στις δύο Συνόδους Κορυφής, που ο Γιούνκερ αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι “αυτά που δίνουμε είναι ψίχουλα”», είπε.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top