ΟΜΟΛΟΓΙΑ Τόμσεν: Τα προγράμματα της τρόικας δεν ήταν τέλεια

Δείτε τι είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ από την Λισαβόνα

​Στην παραδοχή ότι τα προγράμματα της τρόικας «προφανώς δεν ήταν τέλεια» προέβη χθες από τη Λισαβόνα ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πολ Τόμσεν.

Απευθυνόμενος σε συνέδριο της πορτογαλικής εφημερίδας «Jornal de Negocios» και του Ràdio Renascença με το θέμα «Η Πορτογαλία μετά την τρόικα», στο οποίο μετείχε και ο πρωθυπουργός της χώρας Πέντρο Πάσος Κοέλιο, ο Τόμσεν απέφυγε να αναφερθεί ευθέως στο ελληνικό πρόγραμμα. Πάντως, πολλές από τις αναφορές του είχαν και ελληνικό ενδιαφέρον.

Ο Πολ Τόμσεν έκανε απολογισμό της εφαρμογής του Μνημονίου στην Πορτογαλία υποστηρίζοντας ότι οι δυσκολίες για τη χώρα επιδεινώθηκαν μετά την έναρξη του προγράμματος τον Μάιο του 2011, κάτι που όπως ισχυρίστηκε δεν ήταν και... η ρίζα των προβλημάτων.

Απαντώντας στην τοποθέτηση του πορτογάλου πρωθυπουργού ότι το αρχικό Μνημόνιο της χώρας του με την τρόικα στηρίχθηκε σε «υπεραισιόδοξες» προσδοκίες, ο Τόμσεν προχώρησε σε έμμεσο mea culpa.

«Ήταν το τέλειο πρόγραμμα; Προφανώς όχι» παραδέχθηκε. Ουσιαστικά πρόκειται για τη δεύτερη επίσημη αναγνώριση σφαλμάτων εκ μέρους της τρόικας, μετά την παραδοχή των λανθασμένων δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών.

Σχολιάζοντας την διακήρυξη γνωστών προσωπικοτήτων της Πορτογαλίας που ζήτησαν αναδιάρθρωση του χρέους (διαμορφώνεται στο 129% του ΑΕΠ) ο Τόμσεν εμφανίσθηκε κατηγορηματικά αντίθετος. «Δεν είναι ώρα για τα θέματα αυτά» είπε χαρακτηριστικά.

«Η Πορτογαλία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές. Από τη δική μας οπτική, το θέμα είναι η εφαρμογή των πολιτικών, των μεταρρυθμίσεων, που θα ξεκλειδώσουν την παραγωγικότητα και θα οδηγήσουν σε αύξηση του ΑΕΠ. Αυτή είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για τη σταδιακή μείωση του χρέους» είπε.

Επίσης ο δανός οικονομολόγος εμμέσως είπε ότι χρειάζονται και άλλες μειώσεις μισθών. «Μεγαλύτερη ευθυγράμμιση μεταξύ της παραγωγικότητας και των μισθών είναι απαραίτητη» τόνισε. Πρέπει να σημειωθεί ότι στην Πορτογαλία οι κατώτατες μηνιαίες αποδοχές είναι στα 485 ευρώ, γεγονός που εγείρει ερωτήματα.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top